Jongeren kiezen voor een eigen bedrijf

Het aantal jonge ondernemers in Nederland is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Dat blijkt uit onderzoek van de Kamer van Koophandel. Steeds meer mensen kiezen er al op jonge leeftijd voor om een eigen bedrijf te starten.

Meer jonge ondernemers in Nederland

Volgens de KVK Handelsregister waren er in 2022 meer dan 50.000 ondernemers onder de 21 jaar. Dit is meer dan een verdubbeling van het aantal jonge ondernemers in 2017. Toen waren het er 18.796. Het aantal jonge ondernemers nam de afgelopen jaren elk jaar toe. In 2021 werd er al een record van 45.755 jonge ondernemers behaald, maar vorig jaar waren het er in totaal 51.396. Vooral het aantal ondernemers onder de 15 jaar is flink gegroeid. Waren er in 2017 nog 84 jongeren onder de 15 met een eigen bedrijf, in 2022 waren dat er 658. Dat is een behoorlijke stijging.

Redenen voor de stijging jonge ondernemers

Volgens de KVK heeft de stijging van het aantal jonge ondernemers verschillende redenen. Zo zien jongeren veel inspiratie en succesverhalen op social media, is er meer aandacht voor (jong) ondernemen in het onderwijs, zien jongeren veel kansen, en durven jongeren de sprong te wagen naar voorbeeld van hun ouders. Ook heeft het coronavirus gezorgd voor een sterke stijging in het aantal jongeren dat een eigen bedrijf startte. Jongeren hadden simpelweg tijd over of verloren een baan. Een aantal gingen niet bij de pakken neerzitten, maar pakten de kans met beide handen aan.

Veel jongeren kiezen ervoor om een eigen bedrijf te starten, dan wel ZZP’er te worden vanwege vrijheid en financiële voordelen. Als eigen baas kunnen ze hun eigen tijd indelen en vaak een hoger loon krijgen.

Populaire bedrijven voor jonge ondernemers

Jonge ondernemers richtten veel verschillende bedrijven op. ICT, webwinkels en social media zijn voornamelijk populair. Voor jongeren met één of meerdere diploma’s worden ook een eigen bedrijf in de zorg, diëthiek en onderwijs populair.

Jongeren starten relatief vaak met een webwinkel of een social mediakanaal. Dit kan vaak gewoon vanaf de zolderkamer. De goede digitale skills van jonge ondernemers maken dat ze vaak op eigen wijze hun brood weten te verdienen. Vaak met onderwerpen die aansluiten op hun hobby’s of opleiding, zoals fashion, uiterlijke verzorging, huis en tuin, sport en gezondheid, fotografie, webdesign of videoproductie.

Waarom starten jongeren een eigen bedrijf?

Jongeren denken vaak niet in problemen maar juist in kansen. Ze zijn flexibel en niet bang om te falen. Maar die onervarenheid heeft soms ook een keerzijde. Jongeren zijn namelijk niet altijd goed in meerdere dingen tegelijk doen. Dus de combinatie van een studie met daarnaast nog een eigen bedrijf hebben als voorbeeld. Of het voldoen aan administratie- of belastingverplichtingen. Maar gelukkig worden veel jongeren geholpen door hun ouders met dit soort zaken. Daarnaast gaan veel jongeren na hun studie verder met ondernemen. Dit kan dan bijvoorbeeld hetzelfde bedrijf zijn, maar er zijn ook genoeg jongeren die met een nieuw bedrijf beginnen.

In onze voorlichting jong ondernemen besteden we aandacht aan alle ins- en outs van het jong starten van een eigen bedrijf. Meer informatie vind je hier.