Gossip Girl is weer helemaal terug van weggeweest! Maar helaas niet op een positieve manier. De van oorsprong Amerikaanse serie is namelijk (opnieuw) inspiratie voor kopieergedrag met vervelende gevolgen. In de serie verspreidt een anoniem persoon allerlei roddels en geruchten; Gossip girl (roddel meid). Het idee van een roddelaccount wordt door leerlingen op meerdere scholen in Nederland overgenomen. (Mede)leerlingen en docenten worden getoond en belachelijk gemaakt op anonieme social media accounts. En dat leidt tot veel ophef en problemen op middelbare scholen en basisscholen.  

Anonieme TikTok accounts om te roddelen

Ze zijn niet zo moeilijk te vinden; de Gossip Girl accounts op sociale media geïnspireerd op de gelijknamige serie. Onder de naam van een school, afkorting of Gossip Girl zijn diverse accounts zo gevonden. Met name TikTok lijkt hierin populair, maar ook op Instagram en YouTube verschijnen deze roddelaccounts. Accounts zijn anoniem, waardoor daders ongegeneerd posten en zich onaantastbaar wanen.

De roddels hebben verschillende insteken. Sommige posts lijken bedoelt als onschuldige grap en hebben geen kwade intentie. Maar de scheidslijn tussen een grapje of serieuze grensoverschrijding is vaak dun. Zo zien we ook veel beschuldigingen, seksueel getinte posts en posts die personen doelbewust belachelijk maken. De meeste geruchten gaan over leerlingen maar ook docenten worden niet gespaard.

Gevolgen van Gossip Girl accounts 

Scholen maken zich zorgen. De Gossip Girl ontwikkelingen beginnen een ernstige vorm van cyberpesten aan te nemen. Dit kan gevolgen hebben voor de mentale gezondheid van de gedupeerde leerlingen. Angst, depressie, stress, isolement en een laag zelfbeeld liggen op de loer. Een Vandaag schrijft over leerlingen die slachtoffer zijn geworden van de roddel accounts. Ze worden nageroepen, raar aangekeken, buitengesloten en voelen zich niet veilig. Dit levert een ongezonde, onprettige en onveilige situatie op.

Ook wij zien de gevolgen ervan in klassen. Vaak overzien leerlingen de mogelijke gevolgen vooraf niet of weten leerlingen niet goed wat ze ertegen kunnen doen. De impact is vaak groot en veel scholen vinden het lastig om er grip op te krijgen. We zien bovendien dat de context van een school, zoals het sociale klimaat op school en de wijk waarin een school staat, een grote rol spelen in hoe heftig posts zijn en hoe problemen kunnen worden opgelost. Een eenduidige, algemene aanpak is niet voor elke school de oplossing. Het vraagt om een aanpak op maat, waardoor veel scholen worstelen met het vinden van de juiste route.

Wat zijn de gevolgen voor de daders? 

Daders denken vaak weg te komen met het posten vanuit een anoniem account. Maar in werkelijkheid kan vaak worden achterhaald welke persoon of personen er precies schuilgaan achter een anoniem account. Discrimineren, het zonder toestemming delen van beeldmateriaal, smaad en laster zijn bovendien strafbaar. Het schenden van privacy en het (doelbewust) beledigen en pesten van personen zijn niet oké en kunnen grote gevolgen hebben voor dader en slachtoffer. Veel leerlingen zijn zich (vooraf) echter niet bewust van de mogelijke gevolgen.

Slachtoffer van Gossip Girl account: wat doe je?

Wij adviseren slachtoffers om altijd eerst een screenshot te maken van de desbetreffende post. Daarmee heb je bewijs van de situatie. Vervolgens kan met behulp van een ouder en/of vertrouwenspersoon worden besproken welke verdere stappen er worden ondernomen. Een account kan bijvoorbeeld worden gerapporteerd bij het social media platform. Daarnaast is het in veel gevallen verstandig om de desbetreffende situatie te melden bij de school. Slachtoffers van geplaatste posts kunnen bovendien aangifte doen bij de politie. De politie neemt Gossip Girl gerelateerde aangiften (gelukkig) zeer serieus.

Aanpak van Gossip Girl op scholen

Ons team komt dagelijks op scholen door het hele land. De verhalen van de Gossip Girl schandalen zijn ons dan ook helaas niet onbekend. In onder andere de voorlichtingen over (cyber)Pesten en Social Media gaan wij daarom actief het gesprek aan. We maken leerlingen, leerkrachten en ouders bewust van belangrijke aspecten als privacy, cyberpesten en nepaccounts. Wat doe je precies als het jou overkomt? En wanneer is iets strafbaar?

Om dit probleem aan te pakken en meer bewustzijn te creëren staan we scholen bij in een plan van aanpak op maat. Speelt dit probleem ook op jouw school? Of wil je dit bespreekbaar maken en er zo wellicht achter komen of dit ook op jouw school speelt? Neem dan contact op, dan helpen we je graag!