Vaarwel pikante foto’s! Op Instagram worden binnenkort bedreigingen, scheldpartijen en naaktfoto’s geblokkeerd in chatberichten. Het platform wil met een nieuwe functie voorkomen dat gebruikers ongewenste berichten ontvangen. Gebruikers van de app zullen beelden en berichten dan niet zomaar te zien krijgen, maar alleen als zij daarvoor kiezen.

Bescherming tegen naaktbeelden op Instagram

Al eerder schreven we in verschillende artikelen over seksuele intimidatie dat plaatsvindt op online platformen. Uit een Amerikaans onderzoek is gebleken dat veel vrouwen zich seksueel geïntimideerd voelen via chatberichten op apps zoals onder andere Instagram. Hetzelfde onderzoek toonde aan dat maar liefst 33 procent van alle vrouwen onder de 35 jaar wel eens ongewenste berichten en/of beelden heeft ontvangen. En daar gaat verandering in komen! Het platform gaat dit doen met behulp van het filter genaamd Nudity Protection. Dit filter zal er voor zorgen dat het ontvangen van ongewenste berichten of beelden verleden tijd gaat worden. Het filter zal voor een groot deel te vergelijken zijn met het verboden woorden-filter. Hiermee kun je als gebruiker van Instagram bepaalde woorden blokkeren. Als een reactie een van de door jou gekozen woorden bevat, zal deze automatisch verdwijnen.

Meta, het moederbedrijf van Instagram, heeft bevestigd dat het idee in ontwikkeling is en zal in de loop van de komende weken meer bekend maken over het filter. Meta geeft aan dat het filter zich nog in de beginfase bevindt en nog niet is getest. Het kan dus nog wel even duren voordat we daadwerkelijk afscheid kunnen nemen van alle pikante foto’s op Instagram.

Wat wordt er geblokkeerd op Instagram?

Niet alleen pikante foto’s zullen worden geblokkeerd, ook bedreigingen en scheldpartijen zullen door de nieuwe functie worden herkent om deze vervolgens weg te filteren. Instagram geeft aan het wel aan de gebruiker over te laten of de functie wordt ingeschakeld of niet. “Mocht je de filter dus niet willen gebruiken, dan hoeft dat niet.” Wanneer het filter wel is ingeschakeld, en je toch een geblokkeerde foto ontvangt, kun je de foto nog steeds bekijken. 

Privacy op Instagram

“We werken nauw samen met experts om ervoor te zorgen dat deze nieuwe functies privacyvriendelijk zullen zijn”, aldus een Meta-woordvoerder. Op Instagram zijn chatberichten versleuteld en alleen zichtbaar voor de zender en de ontvanger. Het nieuwe filter verandert hier niets aan, het bericht wordt namelijk niet door mensen gecontroleerd maar door het algoritme. Het filter zou moeten werken zonder dat Instagram ook daadwerkelijk de foto’s op zijn servers scant.

Zoals in het artikel al eerder werd vermeldt, kan het nog wel even duren voordat we het nieuwe filter daadwerkelijk kunnen gebruiken. Tot die tijd zijn we op onszelf aangewezen. In onze voorlichting over social media bespreken we uitgebreid wat je het beste kunt doen zodra je een pikante foto ontvangt. Lees hier meer.