Met de langverwachte release van Grand Theft Auto 6 (GTA 6) op komst, ontstaan er zorgen over de mogelijke invloeden van deze populaire videogames op kinderen. GTA 6, ontwikkeld door Rockstar Games, staat bekend om zijn realistische beelden, intense acties en volwasse thema’s. Niet echt iets voor kinderen, toch?

Realiteit en geweld

Een van de meest opvallende kenmerken van GTA 6 is de ongekende mate van realisme in de spelwereld. Van stadsgezichten tot personage bewegingen, alles is tot in detail uitgewerkt. Hoewel dit de game aantrekkelijk maakt voor veel spelers, brengt het ook het risico met zich mee. Kinderen kunnen namelijk soms nog moeilijk onderscheid maken tussen virtuele en echte wereldsituaties. De beelden kunnen dus best schokkend zijn voor jonge ogen.

Zijn er kinderen die GTA 6 spelen?

Een vraag die bij sommige lezers door het hoofd zal gaan. Het antwoord is ja. Wij merken in de praktijk dat een groot deel van de leerlingen agressieve games als GTA en Call of Duty speelt. Dit geldt voor middelbare scholen en zelfs basisscholen. Ze geven daarnaast vaak aan dat hun ouders hiervan weten maar er niks aan doen. Het is daarom van belang dat ouders bewust zijn van de inhoud van de games die hun kinderen spelen. Ga hierover bijvoorbeeld in gesprek of kijk eens een potje mee.

Het geweldsniveau in GTA 6 is aanzienlijk, wat vragen oproept over de mogelijke invloed op het gedrag van (te) jonge spelers. Het is niet voor niets een 18+ game. Zo zijn er studies die hebben aangetoond dat langdurige blootstelling aan gewelddadige videogames agressief gedrag en verminderde empathie kan bevorderen.

De voordelen van gamen

Hoewel vaak de negatieve gevolgen van gamen worden belicht, zijn er ook voordelen. Kinderen en jongeren ontwikkelen namelijk oog-handcoördinatie en een sneller reactievermogen met gamen. Daarnaast wordt samenwerken, oplossingsgericht denken en de sociale vaardigheden getraind. Gamen biedt dus ook educatieve mogelijkheden! Het kan dienen als een virtuele speeltuin voor het ontwikkelen van strategisch denken en ruimtelijk bewustzijn. Nog een voordeel is dat veel games Engelstalig zijn. In de praktijk horen we vaak dat leerlingen het gevoel hebben dat ze het meeste Engels hebben geleerd van games.

Deze voordelen betekenen natuurlijk niet dat het verantwoord is om minderjarigen agressieve 18+ games als GTA 6 te laten spelen. Er zijn genoeg alternatieven met minder geweld en schokkende beelden.

Voorlichting over gamen en gamegedrag

Gamen speelt een grote rol onder de jongeren. Wij merken dan ook dat leerlingen de voorlichting over Verantwoord Gamen vaak superleuk vinden! Daarnaast is de kennis die we delen ook erg waardevol. We bespreken de negatieve én positieve gevolgen van het spelen van games. Ook zoemen we in op symptomen van een gameverslaving en de fysieke klachten die kunnen ontstaan bij overmatig gamegedrag.

Als ouder kan je hier een verzoek doen voor onze sprekers om langs te komen op de school van jouw kind. Dit kan geheel anoniem.