Een complete lessencyclus digitale vaardigheden voor de bovenbouw

Hoe het begon

De adjunct-directeur nam in juni 2021 contact op naar aanleiding van een ouderavond die hij had bijgewoond op een andere school in Den Haag en positieve verhalen van zijn kind over de voorlichtingen in de klas. Tot op heden werd er geen structurele voorlichting/les gegeven over ‘Mediawijsheid’, maar die behoefte was er wel. Na een positieve kennismaking hebben we op een rij gezet wat wij voor Het Volle Leven konden betekenen en na de zomervakantie zijn we gelijk aan de slag gegaan. 

De uitvoering

In schooljaar 21/22 hebben we de groepen 5 t/m 8 voorlichting gegeven over ‘Social Media’, ‘Verantwoord Gamen’ en we sloten het traject af met een ‘Interactieve Quiz’ om de kennis te testen. We ontvingen na afloop van de voorlichting positieve reacties van de leerlingen en docenten. 

Het Volle Leven is zich erg bewust van de rol die de ouders/verzorgers, maar ook de docenten hebben op de (digitale) ontwikkeling van de leerlingen en wil deze doelgroepen daarom handvatten bieden om op een juiste manier het gesprek aan te gaan.

Ouders en docenten

Om de ouders/verzorgers op de hoogte te brengen en mee te nemen in dit belangrijke thema, hebben we een digitale ouderavond ‘Mediawijsheid’ verzorgd voor alle ouders/verzorgers van de groepen 5 t/m 8. 

Om docenten te informeren over ‘Mediawijsheid’ en handvatten aan te rijken, hebben we een docententraining verzorgd. In deze training bespreken we algemene zaken rondom social media en focussen we ons daarna op diverse praktijksituaties waar vrijwel iedere (bovenbouw-)docent mee te maken krijgt. 

Resultaat en vervolg

Nadat alles was afgerond, zijn we met de contactpersoon en de ICT’er in gesprek gegaan om de samenwerking te evalueren en vooruit te kijken naar volgend schooljaar. In schooljaar 22/23 gaan we niet alleen aan de slag op het gebied van Mediawijsheid, maar mogen we ook lessen ICT-basisvaardigheden verzorgen in de groepen, denk hierbij aan lessen Word en PowerPoint. 

Fijn dat het Volle Leven vooruit kijkt en op zoek is naar verdieping. Lessen Mediawijsheid en ICT met de leerlingen, thema-avonden voor de ouders en training voor de docenten. Dit is hoe het hoort, top! Een mooi voorbeeld van een school die weet waar ze mee bezig zijn. 

Positiviteit, flexibiliteit en enthousiasme staan centraal bij deze school en dat zijn precies drie woorden die wij ook belangrijk vinden. 

Wat hebben we gedaan?

Hier ook met jouw school staan binnenkort?
Neem contact op en daag ons uit.