De zomervakantie staat voor de deur! Een periode waarin veel gezinnen lekker genieten van zon in het buitenland of op avontuur gaan dichterbij huis. Met een blik op het digitale tijdperk betekent vakantie niet alleen ontspannen, maar ook verbonden blijven met de rest van de wereld. Er zijn wel een aantal zaken die goed zijn om te weten voordat je die leuke selfie uit Spanje online zet. Wij geven 3 verstandige tips! 

Tip 1: over het delen van je vakantiefoto’s 

Als je op social media geen privé account hebt, kan iedereen de foto’s die je deelt bekijken. Ook mensen die je niet kent met verkeerde intenties. Zo weten bijvoorbeeld inbrekers naar aanleiding van jouw vakantiefoto’s, dat je huis voorlopig leeg staat. Daarom is het belangrijk om je account op privé te zetten of de foto’s pas online te plaatsen als je weer thuisgekomen bent van vakantie. 

Let ook op met het delen van foto’s in zwemkleding, al helemaal als er minderjarigen op te zien zijn! Met de ontwikkelingen op het gebied van AI, is het mogelijk om zwemkleding weg te fotoshoppen. Hier schreven we eerder dit stuk over. Daarnaast wil je natuurlijk ook niet dat zulke blote foto’s van jezelf of je kind in de verkeerde handen vallen. Ook hiervoor geldt dus: zet je account op privé! Of nog beter: deel dit soort foto’s helemaal niet op social media. 

Houd tot slot ook rekening met de mensen op de achtergrond van de foto’s op vakantie. Officieel mag je namelijk geen foto’s van anderen zonder toestemming online zetten. 

Tip 2: over je digitale apparaten  

Zet de bluetooth verbinding uit op digitale apparaten als je deze in de auto laat liggen tijdens de vakantie. Via bluetooth kunnen criminelen snel achterhalen of er waardevolle spullen in de auto aanwezig zijn, zoals een tablet of laptop. Door de bluetooth uit te schakelen kan je een mogelijke autodiefstal voorkomen.   

Laat daarnaast waardevolle niet-essentiële spullen thuis. Het is misschien een beetje een open deur intrappen, maar zo voorkom je dat ze stuk gaan of gestolen worden. Neem je deze toch mee naar bijvoorbeeld het zwembad of strand? Zorg dan dat deze spullen nooit onbeheerd achtergelaten worden. 

Tip 3: voor het échte vakantiegevoel  

Al die berichtjes, likes en content… De online wereld neemt in het dagelijks leven veel tijd is beslag en dat zorgt voor hoge schermtijden. Vergeet daarom niet om ook daarvan even vakantie te nemen! Geniet van elkaar en de vrije tijd die jullie samen hebben. Plan bijvoorbeeld een activiteit in zoals kajakken of een stadje bezoeken. 

Namens het hele team van Voorlichting op scholen: een hele fijne en online veilige vakantie!