Hij is in Nederland gespot: de smartvape. Een smartvape is een elektrische sigaret voorzien van een ingebouwd display. Dit is wat we er nu over weten.  

Even over vapen 

Vapen is onder de jongeren ontzettend populair. Hoewel vapes vanaf januari verboden zijn op de Nederlandse markt, zijn ze bij veel winkels nog “onder de toonbank” te koop. Op scholen horen we regelmatig verhalen over jongeren die verslaafd zijn aan de zoete smaakjes van de vapes. De elektrische sigaret bevat, naast veel chemische en ongezonde stoffen, ook vaak (te veel) nicotine. Dit is een extreem verslavende stof die gepaard gaat met veel negatieve effecten op de gezondheid. 

Wat is een smartvape? 

Een smartvape is kortgezegd een vape met een schermpje. Bij sommigen geven deze schermpjes alleen licht met een pakkend design. Anderen zijn daadwerkelijk te koppelen aan een telefoon, waardoor de gebruiker zijn of haar berichten binnenkrijgt op de smartvape. Naast dat dit natuurlijk al schokkend genoeg is, maken wij ons ook grote zorgen om de variant waarop je spelletjes kunt spelen. Daarover later in de tekst meer. 

Waar kan je een smartvape kopen?  

Hoewel er wordt gepraat over winkels in Nederland, zien wij ook verschillende online webshops die de smartvapes verkopen. De internationale sites gebruiken vaak een andere valuta dan de Euro. Hierdoor is het, zonder creditcard, bijna onmogelijk om een aankoop te doen. Voor een reguliere creditcard in Nederland moet iemand minimaal 18 jaar oud zijn. Daarnaast hebben banken vaak nog een aantal extra voorwaarden. Minderjarige jeugd zal dus niet gemakkelijk online aan een smartvape komen, gelukkig. 

Alarmeren de berichten  

Vanuit alle nieuwszenders van Nederland komen nu berichten over de smartvape naar buiten. De NOS schrijft over de Chinese productie en dat kwaliteit en veiligheid van een smartvape niet is gegarandeerd. Maar ook over de handel doormiddel van mond-tot-mondreclame en op social media. RTL sprak met een longpatholoog die de smartvape beschreef als “de twee meest verslavende producten van dit moment voor kinderen samengevoegd”. Tot slot valt in een stuk van het AD de term “atoombom onder de vapes”.  

Vapen en gamen: een gevaarlijke mix  

Wat maakt een smartvape nu zo gevaarlijk? Wij sluiten ons aan bij de longpathaloog die het RTL sprak. Vapen is bij de jeugd in trek, en ook gamen valt onder de hobby’s van veel kinderen en jongeren. Wij zien in deze jonge generatie veel verslavingsgedrag rondom deze onderwerpen. Door dit samen te brengen, ontstaat er een gevaarlijke mix. 

Daarnaast zijn er misselijkmakende geruchten dat de smartvape zich schuldig maakt aan gamification. Dit betekent dat er onderdelen van een spel worden gebruikt in situaties die geen spel zijn, om mensen beter mee te laten doen en ze te motiveren. Bijvoorbeeld door een beloning te krijgen als een speler elke dag online komt. Of, in het geval van een smartvape, een trekje te nemen om door naar het volgende level te gaan. 

Meer lezen over vapen….