Het einde is in zicht rondom de populariteit van zoete vapes. Sinds de opkomst van de fruitige e-sigaretten, zijn ze niet meer weg te denken van het straatbeeld. Vooral onder jongeren zijn ze enorm populair. Wat verandert er in het nieuwe jaar? En waarom? 

Vapen als opstapje naar sigaretten roken 

Aardbei, blauwe bes, watermeloen en ga zo maar door. Per 1 januari 2024 worden vapes met smaakjes niet meer verkocht. Een belangrijke stap in het beschermen van jongeren tegen de verleidingen en gevolgen van deze e-sigaretten. Want het blijkt dat 1 op de 5 jongeren vanaf 12 jaar weleens zo’n vape gebruikt volgens Trimpbos-instituut. Vooral bij jongeren onder de 18 jaar is het gebruik van vapes zorgwekkend hoog.

Voormalig staatssecretaris Blokhuis wees al eerder op het risico van vapes als opstapje naar regulier roken. Uit de nieuwe cijfers blijkt dat 69,1% van de jongeren die maandelijks een e-sigaret gebruikt, óók maandelijks sigaretten rookt! Dit onderstreept de noodzaak van het opkomende verbod.

Risico’s voor vapende jongeren 

Een vape, of e-sigaret, verdampt een vloeistof met smaakstoffen en andere stoffen die de gebruiker inhaleert. Hoewel het geen tabak bevat zoals gewone sigaretten, bevat het vaak wel nicotine. Dit verslavende middel kan bij langdurig gebruik de hersenontwikkeling verstoren. Mentale problemen zoals angst- en concentratiestoornissen liggen daardoor op de loer. Daarnaast brengt het gebruik van vapes nog meer risico’s met zich mee. Zoals nicotinevergiftiging, duizeligheid en zelfs epileptische aanvallen op korte termijn. Bovendien kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen in de damp van een vape. Het kan zorgen voor verhoogde bloeddruk, misselijkheid en hartkloppingen bij kinderen op kort termijn.  

Het Trimbos-instituut slaat alarm over deze risico’s voor vapende jongeren. Het blijkt dat 1 op de 5 jongeren tussen 12 en 25 jaar het afgelopen jaar een vape heeft gebruikt. Toch vermoeden wij dat die cijfers in werkelijkheid hoger zijn, onze sprekers zien het soms al beginnen op de basisschool. Groepsdruk speelt hierin een grote rol.  

Gaat het verbod op het verkopen van vapes helpen? 

We verwachten dat een verbod op het verkopen van vapes, een grote impact gaat hebben. Maar is het vapen onder jongeren daarmee opgelost? Hoewel het sinds juli 2023 al verboden is om online vapes en e-liquids te verkopen, lijkt het erop dat het stiekem toch wel mogelijk is. Daarnaast betekent een verbod in Nederland niet dat onze buurlanden meedoen (voor nu). Daarmee verwachten we dat de populaire vapes niet definitief in rook opgaan zodra de nieuwe regel ingaat in Nederland.  

Praten en voorlichting over vapen 

Veel ouders vinden het moeilijk om met hun kinderen over verslavende middelen te praten. Slechts 1 op de 3 ouders praat hier regelmatig over met hun kinderen. Als ouder is het belangrijk om actief betrokken te zijn. Vraag naar wat ze al weten over vapes en praat over de gevolgen die het kan hebben fysiek, mentaal en financieel.  

Maar je hoeft het als ouder of verzorger niet alleen te doen. In onze voorlichting ‘Roken en vapen’ gaan wij met leerlingen vanaf groep 8 in gesprek over de gevolgen en risico’s. Vaak combineren we dit met een ouderavond en docententraining, op deze manier krijgen we alle partijen betrokken.

We bieden ook een voorlichting over Groepdruk, iets dat vaak bij dit onderwerp komt kijken. Wil je hier meer over weten? Of heb je een andere vraag? Neem contact met ons op!