Tegenwoordig kunnen jongeren altijd en overal op het internet en gebruik maken van bepaalde apparaten. Zonder enige grip van ouders, wordt de veiligheid van kinderen geriskeerd. Men kan namelijk alles op het internet zetten. Jonge kinderen moeten daarom beschermd worden tegen onverantwoorde beelden of teksten waar ze te jong voor zijn. Daarnaast moeten ze leren om niet zomaar persoonlijke gegevens vrij te geven. Je kunt natuurlijk je kind het beste in de gaten houden, als je er zelf bij bent. Om de internetveiligheid van jonge kinderen te behouden, zijn er een aantal hulpmiddelen ontwikkeld.

Adviezen internetveiligheid

Online worden adviezen gegeven voor kinderen. Kijkwijzer en PEGI hebben icoontjes ontwikkeld die aangeven of een kind te jong is voor bepaalde content. Aan de hand hiervan wordt de internetveiligheid van kinderen verbeterd. Naast Kijkwijzer en PEGI, hebben YouTube en Google Chrome dezelfde functie. Deze browser en website kunnen er bovendien voor zorgen dat kinderen sommige beelden helemaal niet te zien krijgen.

Bijzondere software

Naast de online adviezen, kun je als ouder zelf speciale software instellen. Er zijn verschillende programma’s die speciaal zijn ingericht voor kinderen. Hiermee kun je controleren wat jouw kind op in het internet bezoekt. Je kunt daarnaast toegang blokkeren tot bepaalde websites. Filternet en Kaspersky Safe Kids bieden dit soort mogelijkheden. Bovendien kun je filters op je apparaten zetten. Hierdoor kunnen website met onverantwoorde content ook geblokkeerd worden. Kijk voor meer informatie op Veiliginternetten.nl, VPNGids.nl en Kliksafe.

Andere tips

Het belangrijkste is om met je kind in gesprek te gaan en met hem of haar afspraken te maken betreft internetveiligheid. Vraag waar je kind graag naar kijkt op het internet en wat daar leuk aan is. Op deze manier kunnen ouders zich inleven in het internetgebruik van hun kind. Je kunt ook ervoor zorgen dat de computer van je kind in een openbare ruimte staat in huis. Hierdoor heb je grip op het mediagebruik en kan je dit in de gaten houden. Daarnaast kun je eventueel de zoekgeschiedenis controleren als jouw kind klaar is op de computer. Hierdoor kun je zien waar je kind mee bezig is.

Als je kind wat ouder is, kun je duidelijkere afspraken maken met hem of haar. Het is belangrijk dat kinderen weten dat je nooit persoonlijke informatie moet delen op het internet. Dit kan via een site zijn, maar ook sociale media. Een andere afspraak die gemaakt kan worden is dat je kind naar toestemming moet vragen als hij of zij iets wil downloaden of kopen online.