Vijftig supporters van het Nederlands Elftal mogen op kosten van het land Qatar volgende maand gratis naar het WK. Zowel vlucht, als verblijf als kaartjes worden voor hen vergoed. In ruil daarvoor moeten ze zich positief uiten over het WK op sociale media. Veel mensen, waaronder jongeren, krijgen hierdoor een vertekend beeld van het WK zonder dat ze het echte verhaal erachter kennen.

Gedragscode

De voorwaarde is wel dat deze fans zich houden aan een bepaalde gedragscode, de ‘code of conduct’. In dit document, dat door minimaal twee Nederlanders is ondertekend, staat dat zij een positieve bijdrage moeten leveren op sociale media. Daarnaast staat er beschreven dat zij negatieve of beledigende reacties van derden rapporteren, blijkt uit onderzoek van de NOS. Op het moment dat posts van fans niet voldoen aan deze zogeheten ‘code’ worden deze verwijderd. Daarnaast kan de overeenkomst worden opgezegd op het moment dat de supporters zich niet aan de overeenkomst houden.

Niet te betalen

Het is voor het eerst dat een gastland de tickets en het verblijf betaald van ‘gewone fans’. In het verleden gebeurde dit eerder bij onder andere influencers, prominenten of oud-voetballers. Nog nooit eerder kregen normale supporters hun reis en verblijf vergoed. De meeste supporters waren sowieso al van plan om Oranje te steunen, maar nu zij daar zelf niks voor hoeven te betalen, is dat voor hen alleen maar mooi meegenomen. Supporters laten weten dat de accommodaties voor gewone fans niet te betalen zijn, omdat deze veel te duur zijn. Ze geven aan zich bewust te zijn van de wisselende reputatie dat het land met zich meedraagt. Maar benadrukken dat de KNVB heeft besloten om te gaan en dat zij als trouwe fans achter deze keuze staan.

Omgekomen arbeidsmigranten

Veel mensen hebben hun twijfels bij Qatar als gastland voor het WK. Een onderzoek van de Amerikaanse FBI toonde aan dat Qatar het WK in 2010 toegewezen kreeg door omkoping. Daarnaast ligt Qatar al jaren onder vuur vanwege het schenden van mensenrechten. Volgens verschillende mensenrechtenorganisaties zijn er tijdens de bouwactiviteiten voor het WK zeker 6500 arbeidsmigranten om het leven gekomen. Zij moesten werken in onveilige werkomstandigheden en extreme hitte. De overheid in Qatar heeft hier nooit fatsoenlijk onderzoek naar gedaan. Daarnaast deden veel organisaties alsof er niets aan de hand was. Veel mensen vinden dat Qatar op deze manier invloed uitoefent om het beeld op sociale media zo positief mogelijk te krijgen om alle narigheid te dempen.

Het bovenstaande artikel is een juist voorbeeld van hoe sociale media een vertekend beeld van de werkelijkheid kunnen schetsen. Met als mogelijk gevolg dat vele meningen beïnvloed raken. Dat is vaak ook een van de redenen waarom nepnieuws wordt verspreid; om meningen te beïnvloeden of geld te verdienen. In een al eerder geschreven artikel gaan we dieper in op de invloed van nepnieuws op het brein van jonge kinderen. Meer weten? Klik hier.