Vapen steeds populairder onder jongeren

Het verbod op e-sigaretten met een smaakje, ook wel vapen genoemd, gaat in op 1 oktober 2023. Het verbod liet voor een langere tijd op zich wachten. Eerder vorig jaar werd bekend dat de e-sigaretten met smaak per 1 juli 2022 verboden zouden worden. Al vrij snel daarna werd het verbod uitgesteld, met als nieuwe ingangsdatum 1 januari 2023. Enkele dagen geleden werd het verbod opnieuw uitgesteld. Het verkopen van smaakjes en het gebruiken ervan is per 1 januari verboden. Wel geldt er een uitverkoopregeling. Dat wil zeggen dat de smaakjes mogen worden verkocht zolang de voorraad strekt, maar dat deze niet mag worden aangevuld.

Wat is vapen?

E-sigaretten, ook wel een vape genoemd, verdampen een vloeistof die een mengsel van smaakstoffen en andere stoffen bevat. De vloeistof wordt verwarmd om een damp te creëren die de gebruiker kan inhaleren. De vloeistof bevat geen tabak, zoals bij gewone sigaretten, maar bevatten vaak wel nicotine. Een vape is beschikbaar in allerlei verschillende soorten, smaken en maten.

Opvallend zijn de cijfers over het vape-gebruik onder jongeren. Van de scholieren tussen de 12 en 16 jaar heeft ongeveer 28% ooit een e-sigaret gebruikt; tussen de 16 en 18 jaar ligt dit percentage rond de 44%. 

Gezondheidsrisico’s van vapen

En dat is niet geheel zonder risico. Dat jongeren steeds meer vapen is volgens experts niet goed, zij maken zich grote zorgen. Vapen brengt namelijk grote gezondheidsrisico’s met zich mee. Het opbouwen van een verslaving door nicotine is de allerbelangrijkste. In Nederland sterft er elk half uur een persoon door roken, wat per jaar 20.0000 levens kost. Dit betekent dat de tabaksindustrie nieuwe mensen moet werven. Gezien ze elk jaar 20.000 van hun klanten verliezen. “Ze zijn er dus gebaat bij dat jongeren een nicotineverslaving krijgen”, zegt Croes, arts-epidemioloog van het Trimbos Instituut.

Nicotine verstoort ook de aanleg van de hersenen. Onze hersenen groeien door tot ons 24e levensjaar en maken tot die tijd allerlei belangrijke verbindingen aan. Het gebruik van nicotine verstoord dit proces. Hierdoor kun je concentratieproblemen ontwikkelen waar je op latere leeftijd last van kunt krijgen. Tevens kun je hierdoor in de toekomst moeite hebben met het controleren van je impulsen. Daarnaast kunnen er kankerverwekkende stoffen vrijkomen in de damp van een vape. Op korte termijn kunnen kinderen mogelijk last krijgen van een verhoogde bloeddruk, misselijkheid en hartkloppingen. 

De tabaksindustrie

De tabaksindustrie is en blijft een lastig probleem. De hoofdverantwoordelijke, de industrie zelf, zou zich moeten afvragen waar ze eigenlijk mee bezig zijn, zegt Croes. Zij brengen een extreem verslavend product op de markt dat juist voor de jongere doelgroep enorm aantrekkelijk is. Juist de toevoeging van zoete en fruitige smaken zorgt ervoor dat je niet zo’n scherp gevoel in je keel krijgt. Wat het gebruik makkelijker dan ooit maakt.

Voorheen was het onderwerp ‘vapen’ iets dat nauwelijks ter sprake kwam in de voorlichting over drank, drugs en lachgas. Als organisatie gaan we graag met de tijd mee en sluiten we aan op wat er speelt in de maatschappij. Om die reden is vapen een onderwerp wat wij ook in onze voorlichtingen bespreken. Meer weten? Klik hier.