Vapen, oftewel het roken van een e-sigaret, is al jaren een opkomende trend onder jongeren. De e-sigaret bevat een mengsel aan vloeistoffen die wordt verdampt om vervolgens geïnhaleerd te worden. Deze dampen zijn verkrijgbaar in een grote variant aan (vooral) zoete smaken die het gebruik voor jongeren alleen maar aantrekkelijker maakt. Een populaire misconceptie over vapen is dat dit minder ongezond is dan het roken van normale sigaretten. Toch brengt vapen ook zeker gezondheidsrisico’s met zich mee. Om aandacht te vragen deze risico’s is een groep Nederlandse artsen een TikTok-account gestart waarin zij jongeren waarschuwen over de gevaren van vapen.

Vapen minder schadelijk dan roken

E-sigaretten bevatten geen tabak, zoals wel het geval is bij normale sigaretten. Dit maakt ze een stuk minder schadelijk dan normale sigaretten. Tenminste, dat lijkt zo. Het RIVM wijst er op dat ook de dampen van e-sigaretten stoffen als nicotine, propyleenglycol, glycerol en aldehyde bevatten. Deze stoffen kunnen leiden tot hartkloppingen, geïrriteerde long- en luchtwegen en een verhoogd risico op kanker. Hoewel deze stoffen in e-sigaretten in mindere maten voorkomen dan bij reguliere sigaretten, is er nog niet veel bekend over de langetermijneffecten van vapen.

Artsen slaan alarm

Als je het artsen vraagt is het antwoord duidelijk. Vapen is slecht voor de gezondheid en moet zoveel mogelijk worden afgeraden. Artsen zijn bang dat jongeren door vapen sneller overstappen op traditionele sigaretten, met alle gevolgen van dien. Om hier aandacht voor te vragen is een groep Nederlandse artsen, waaronder Diederik Gommers, een TikTok-account gestart. In de video’s op het account @artsenslaanalarm spreken verschillende artsen direct influencers aan die vapes laten zien in hun video’s. Ze benadrukken dat het niet hun intentie is deze influencers aan te vallen, maar verzoeken hen wel vriendelijk deze video’s te verwijderen. “Help je mij, of help je de tabaksindustrie?”, vragen ze.

En deze video’s slaan goed aan! De reacties onder de video’s zijn overweldigend positief en veel mensen prijzen de artsen voor de video’s. Veel van de influencers die ze hebben benaderd hebben de filmpjes waar ze met vape te zien zijn ondertussen ook verwijderd. Positief nieuws dus.

Verbod op vapes met smaak

De plannen waren al even bekend, maar nu gaat het toch echt gebeuren. Vanaf 1 oktober 2023 wordt het in Nederland verboden vapes met smaak te verkopen. De productie hiervan was al verboden, maar er geldt een uitverkoop regeling. Door het wegnemen van de verleidelijke smaken wil de overheid de verleiding om te beginnen met vapen ook wegnemen.

In onze voorlichting ‘Roken en Vapen’ gaan wij met leerlingen vanaf groep 8 in gesprek over de gevaren en risico’s van roken en vapen. Dit combineren wij vaak met een ouderavond en/of docententraining. Zij zijn namelijk een essentieel onderdeel in de gedragsverandering van kinderen binnen dit thema. We zorgen voor meer bewustzijn, maken leerlingen weerbaarder en gaan op interactieve wijze het gesprek aan. Meer informatie over de voorlichting ‘Roken en Vapen’? Neem contact op!