Het is echt zorgelijk te noemen: Voor het derde jaar op rij zijn afgelopen schooljaar meer leerlingen en studenten gestopt met hun opleiding. Dit zou komen omdat er een verkeerde studiekeuze wordt gemaakt zeggen scholen. Ruim 26 duizend jongeren onder 23 jaar besloten vorig schooljaar om vroegtijdig te stoppen met school. Het schooljaar daarvoor waren dat er nog ongeveer duizend minder.

Extra maatregelen door overheid

Het kabinet vindt het aantal schoolverlaters veel te hoog. Om ervoor te zorgen dat het aantal de komende jaren daalt, worden dan ook allerlei maatregelen genomen. Zo worden coaches ingezet, krijgen jongeren die twijfelen over hun studiekeuze meer voorlichting en ook voor kwetsbare jongeren moet er meer begeleiding komen in de vorm van studiekeuze voorlichting. Scholen en gemeenten hebben daar ruim 80 miljoen euro budget voor gekregen.

Studiekeuze voorlichting

Scholieren moeten steeds vroeger keuzes maken voor het vormgeven van hun studieloopbaan. Van opleidingsniveau, tot vakkenpakket en eventuele extra vakken. Ook worden leerlingen gestimuleerd om al tijdens het 3e of 4e jaar na te denken en zich te oriënteren over een belangrijke vervolgstap. Hoe vind je een studie die bij je past? Wat zijn de stappen om tot een weloverwogen studiekeuze te komen? Wat voor loopbaan wil je tegemoet gaan?

In onze voorlichting krijgen leerlingen of studenten advies en antwoorden. Neem gerust even contact op voor de mogelijkheden bij jou op school.