De populaire zanger en acteur Bilal Wahib domineerde de afgelopen tijd het nieuws. Tijdens zijn Instagram live video lokte hij een twaalfjarige jongen uit om zijn geslachtsdeel te laten zien. Bilal beloofde hem €17.000 als hij dit zou doen. De twaalfjarige jongen ging hierop in, met alle gevolgen van dien. De acteur is een rolmodel voor kinderen en daarom is de actie extra kwalijk te noemen. Hieronder volgen een aantal tips voor ouders en scholen om online shaming te voorkomen, maar ook over wat te doen wanneer zo’n situatie zich voor heeft gedaan.

Online shaming voorkomen

  • Kijk als ouders mee met wat kinderen online doen. Zo weet je niet alleen welke apps ze gebruiken en wat voor video’s ze kijken, maar ook hoe ze zichzelf online uiten en gedragen. Wanneer je als ouder iets ongewenst tegenkomt, kun je tijdig bijsturen en aangeven dat het online gedrag moet worden aangepast. 
  • Zorg dat kinderen weten wat ze moeten doen als ze online rare verzoeken krijgen.
  • Maak de online grenzen van kinderen bespreekbaar. Deze tip sluit aan bij de vorige. Wanneer kinderen bewust zijn van waar hun grenzen liggen, dan zullen zij minder snel op rare verzoeken ingaan.
  • Leer kinderen op school wat volgens de wet wel en niet mag. Zo worden naaktbeelden van minderjarigen gezien als kinderporno. Niet alleen het versturen van dit soort beelden is strafbaar, maar ook het ontvangen ervan.
  • Voer op school open ethische gesprekken over wat de kinderen vinden van hoe ze zich wel en niet horen te gedragen online.

Handelen bij online shaming

  • Heb direct aandacht voor het slachtoffer wanneer hij of zij in een online shaming situatie terecht is gekomen.
  • Maak direct kenbaar dat het verder verspreiden van naaktbeelden van minderjarigen strafbaar is. Beelden zullen online nooit volledig verdwijnen, maar het is in het belang van het slachtoffer dat de beelden niet nog verder worden verspreid.

Wij zetten ons in om kinderen bewust te maken van hun online gedrag en wat de gevaren zijn van social media. In onze voorlichting over Social Media gaan wij hier dieper op in.