In 2024 registreerde de politie bijna 15.000 meldingen van seksuele delicten volgens RTL. Dat is een duidelijke stijging ten opzichte van 2023, waarin 14.015 meldingen werden gedaan. Vooral in de tweede helft van 2024 was de toename opvallend: het meldingspercentage lag 16% hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Hoe zit dat bij de jeugd? 

De cijfers 

Uit het onderzoek Seks onder je 25e van Rutgers blijkt dat seksueel geweld een groot probleem is onder jongeren. Maar liefst 22% van de meiden en 5% van de jongens geeft aan minstens één keer seksueel geweld te hebben meegemaakt. Kijken we breder naar seksueel grensoverschrijdend gedrag, zoals ongewenst zoenen of betasten, dan lopen de cijfers nog verder op: 54% van de meiden en 22% van de jongens hebben hiermee te maken gehad. 

Wat betekent deze stijging? 

De stijging in meldingen kan verschillende oorzaken hebben. Enerzijds kan het erop wijzen dat seksuele misdrijven vaker voorkomen, wat een verontrustende ontwikkeling zou zijn. Anderzijds kan de toename in meldingen betekenen dat slachtoffers sneller naar voren durven te komen. Dit zou verband kunnen hebben met de nieuwe wetgeving rondom dit ontwerp sinds vorige jaar. 

Nieuwe wetgeving biedt meer bescherming 

Op 1 juli 2024 is de nieuwe Wet seksuele misdrijven in werking getreden. Deze wet stelt slachtoffers van aanranding en verkrachting beter in staat om aangifte te doen. Waar voorheen dwang bewezen moest worden, ligt dat sinds de nieuwe wet anders. De rijksoverheid: “Het is strafbaar als duidelijk was dat de ander geen seks wilde, maar iemand toch heeft doorgezet.”   

De wet maakt daarmee onderscheid tussen opzet en schuld bij aanranding en verkrachting. Dit betekent dat slachtoffers nu een sterkere positie hebben en daders makkelijker ter verantwoording kunnen worden geroepen. Als er bewijs is van dwang, kan de dader een zwaardere straf krijgen. 

Blik op de toekomst 

De nieuwe wet van vorig jaar is een stap in de goede richting. Voorlichting, bewustwording en preventie zijn daarnaast cruciaal om bewustzijn te creëren rondom seksuele misdrijven. Wij dragen ons steentje bij door leerlingen voorlichting te geven over grenzen, wederzijdse toestemming en respectvolle relaties. 

Daarnaast is het essentieel dat scholen (maar ook werkplekken en andere instellingen) een veilige omgeving creëren waarin seksueel geweld niet wordt getolereerd en dat slachtoffers zich gesteund voelen om hun ervaringen te delen.