Dat er voor veel dingen reclame wordt gemaakt op TikTok, is voor de meeste waarschijnlijk al bekend. Maar dat de huid van jongeren daar de dupe van is, hoor je misschien voor het eerst. Experts maken zich zorgen. We vertellen je graag meer over dit probleem! 

TikTok beïnvloedt jeugd  

Het algoritme. Dit verleidelijke trucje dat onder andere door TikTok en Instagram wordt gebruikt, werkt als volgt. Als jij een bericht leuk vindt of je kijkt een TikTok video helemaal af, dan weet de app dat jij dat leuke content vindt. Op je feed (of ‘For You Page’) krijg je dan meer van dat soort berichten. Dus als jij een video kijkt over skincare en je geeft die video een like, dan is de kans groot dat je vaker berichten krijgt over skincare. Dit noemen we ook wel een filterbubbel.  

Maar hoe komt de jeugd uit op die filterbubbel over skincare? Dat kent verschillende redenen. Zo wordt er veel reclame gemaakt en zien sommige producten er gewoon ook heel leuk uit, waardoor er veel over wordt gepost. Daarnaast zijn de influencers die jongeren volgen, vaak wat ouder. Zij zijn wel bezig met serums, toners, oogcrèmes of dag- en nachtcrèmes. Maar ook jonge influencers lijken er mee bezig te zijn. Als de bekende mensen video’s posten over een bepaald product, kunnen jongeren beïnvloed worden en het zelf ook willen kopen. Er is op dit moment een grote trend gaande op social media omtrent skincare, van routines tot reviews.  

Huidproblemen als gevolg van skincare

Maar zijn al die producten wel goed voor onze huid? De huid van jongeren is een stuk gevoeliger dan die van volwassenen. Daardoor zijn sommige producten simpelweg niet geschikt voor kinderen. De hoge percentages van bijvoorbeeld Retinol die in sommige serums zitten, kunnen zorgen voor irritatie en infecties. Daarnaast zien wij jongeren voorbijkomen online die een ‘skincare-routine’ hebben van soms wel 10 stappen! Er wordt dus ook te veel gebruikt volgens de experts waar RTL over schrijft. Een kinderhuid heeft het allemaal niet nodig. In plaats van skin-care doe de jongeren aan skin-damage op deze manier. Daarnaast zijn veel producten ontzettend duur! Drunk Elephant is op dit moment populair. Naast dat het de jonge huid kan beschadigen, kost een klein potje simpele crème al snel €70. Dat is al veel geld voor een volwassen persoon, laat staan voor een kind.  

Advies  

Wat te doen? Ga als ouder het gesprek aan thuis over dit onderwerp. Leg bijvoorbeeld uit dat het producten zijn voor volwassenen. Spreek desnoods een leeftijd (zoals 16 jaar) af wanneer een kind mag beginnen met skincare kopen en gebruiken. Volgens experts als dermatologen, kunnen kinderen als ze iets willen smeren, het best voor een zonnebrand gaan. Dit is namelijk vaak geschikt voor de huid van baby’s en kinderen. Daarnaast beschermt het tegen UV-schade van de zon.  

Als er al huidproblemen zijn bij jongeren door het gebruik van (te veel of verkeerde) skincare, kunnen ze het beste even stoppen en niks smeren. Op die manier kan de huid zich herstellen en zullen de meeste problemen verdwijnen.