Verschillende hulporganisaties zoals Helpwanted.nl en Watch Nederland maken zich zorgen over het stijgende aantal meldingen van seksueel ongewenst gedrag op de app TikTok. De populaire Social Media app, waarmee je korte muziek- en dansvideo’s kunt maken en delen, heeft in Nederland al bijna 1 miljoen gebruikers en is vooral populair onder (vrouwelijke) jongeren.

Jongeren doen artiesten of idolen na en zien het dan als ‘normaal’ om verleidelijk te dansen bijvoorbeeld. Soms in strakke kleding of in bijvoorbeeld alleen een hemdje of bikini. Hierdoor is het een platform geworden voor volwassen mannen met verkeerde intenties.

TikTok staat vaak automatisch openbaar

Watch Nederland onderzocht seksueel ongewenst gedrag op de app TikTok en kwam met een volgende verklaring: “We krijgen signalen van het zogenaamde grooming op de app: oudere mannen, die kinderen en jongeren benaderen voor seks. Het is voor kinderen zeer eenvoudig om een account aan te maken. Je hoeft alleen een geboortedatum op te geven, en er is geen controlefunctie voor ouders ingebouwd. Ook de chatfunctie staat automatisch open. Er zijn mannen die daar misbruik van maken.”

Kinderen willen altijd ontdekken en het liefst zo snel mogelijk. Na het aanmaken van een account wordt daarom vaak niet nagedacht over de instellingen met betrekking tot de privacy. Verder wordt aan het begin van een nieuw account minder nagedacht over wat we precies posten. “In het begin dacht ik eigenlijk niet na over het soort filmpjes dat ik maakte”.

Positieve aandacht en complimenten

Het is gevaarlijk dat kinderen zich over het algemeen niet beseffen hoeveel mensen en vooral ook wie zijn/haar video’s kunnen zien. Als je de app TikTok downloadt en een account aanmaakt, staan alle privacy instellingen gewoon openbaar. Dit betekent dat eigenlijk iedereen al jouw video’s kan zien, maar ook je naam, volgers en soms zelfs waar je woonadres.

Verder is het soms moeilijk voor kinderen om mensen met verkeerde intenties te herkennen. Dit soort types doen zich vaak voor als een leeftijdsgenoot en geven dan complimenten en positieve aandacht. Het lijkt daardoor alsof ze heel vriendelijk zijn. Pas later beginnen ze bijvoorbeeld over seks, dit gebeurt pas als je ze al helemaal vertrouwt. Hier is dan sprake van grooming, online kinderlokken.

Bewust zijn van wat je doet

Het is geen enkel probleem om de app te gebruiken en plezier daarop te maken, maar het volgende is wel belangrijk. Wees je er gewoon echt bewust van dat onbekende mensen mee kunnen kijken. Vraag jezelf eens af tijdens het dansen of je ook zo midden op straat zou gaan staan. Voelt het nog oké? Dan is het goed. Als je toch voelt dat het niet helemaal klopt, dan is dat vaak ook zo en kan je het beter niet posten.

Toch iets verstuurd waar je achteraf spijt van hebt of waardoor probleem zijn ontstaan? Meld het bij instanties die zich hier voor inzetten en laat het ook zeker weten aan iemand die je vertrouwt. Dit mag je voetbaltrainer, juffrouw, tante, ouders of andere volwassenen zijn. Als je er maar niet alleen met jezelf over blijft nadenken.