Voor veel gemeenten en scholen vormt lachgas een groot dilemma. Terwijl steeds meer jongeren het als legaal genotsmiddel ontdekken, zien volwassenen vooral gezondheidsrisico’s en willen gemeenten de verkoop remmen. Die onrust in de maatschappij is volgens het Trimbos Instituut te groot geworden.

Lachgas is al langere tijd bezig met een stijgende lijn in het gebruik hiervan. Bovendien is lachgas ook op steeds meer plekken verkrijgbaar. Niet alleen op festivals en tijdens huisfeestjes wordt het gebruikt, het is tegenwoordig ook gewoon in clubs of café’s te bestellen. Er is dan ook steeds meer overlast als we kijken naar vervuiling met zilverkleurige lachgaspatronen bij hangplekken, uitgaansgebieden of zelfs schoolterreinen.

Lachgas voorlichting aan leerlingen

Het gebruik van lachgas groeit en daar is duidelijk steeds meer ophef over. Veel instanties die betrokken zijn bij dit onderwerp geven aan dat er geen paniek nodig is, maar voorlichting wel. Precies daar haken wij met voorlichtingopscholen.nl op in. We geven gespecialiseerde voorlichting aan leerlingen in de klas over het middel lachgas.

Voor welke leeftijd deze voorlichting het meest interessant is? “De groep waar wij ons zorgen over maken zijn vooral de jonge gebruikers, dus van 13 tot 17 jaar. Op deze leeftijd zijn onze hersenen nog in ontwikkeling en weten we niet precies wat de uitwerking van lachgas daarop kan zijn.”