Uit nieuwe statistieken van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat biseksuele en homoseksuele jongeren meer dan twee keer zo vaak online gepest, gestalkt of bedreigd worden als heteroseksuele jongeren. Dit is gebaseerd op een enquête onder ongeveer 38.000 online gebruikers.

De cijfers liegen er niet om: In 2018 heeft 11,4 procent van de homo- of biseksuele online gebruikers tussen de 12 en 25 jaar te maken gehad met dit soort negatieve ervaringen online. Bij heteroseksuele internetgebruikers in precies dezelfde leeftijdscategorie, ging het om 5 procent.

In tegenstelling tot heteroseksuele tieners, hebben homoseksuele jongeren veel vaker te maken gehad met sexting en online pestgedrag, blijkt wederom uit de nieuwe statistieken. Het gaat hierbij om ongeveer 5,3 procent. Nadelen van Social Media zoals roddelen, cyberpesten, stalken of bedreigen met geweld en dat alles met een seksuele (bij)bedoeling, komt hierbij naar voren. Kijken we hierbij naar de cijfers onder hetero’s? Dan is dit aandeel 1,6 procent.

Bovendien zijn van niet-seksueel online pestgedrag homo- en biseksuelen met 7,5 procent ook bijna twee keer zo vaak slachtoffer als heteroseksuele jongeren. Meisjes hebben over het algemeen, ongeacht de geaardheid, vaker te maken met sexting en digitaal pestgedrag.

Pestgedrag wordt niet gemeld door meeste slachtoffers

Cyberpesten vindt vooral plaats via Social Media. Ruim 30 procent van de slachtoffers zegt via de app WhatsApp online gepest te worden, maar het komt ook veel voor via e-mail, datingapps of een combinatie van verschillende platformen.

Opmerkelijk is dat slachtoffers pestgedrag in 36,7 procent van de gevallen maar melden bij familie, vrienden of een leerkracht die vertrouwd wordt. Er wordt dan ook niet vaak naar de politie gestapt, slechts 8 procent maakt deze keuze. Aangifte wordt gedaan in 4,8 procent van de situaties.