TikTok, de populairste app van dit moment, ontvangt een hoge boete. De Autoriteit Persoonsgegevens vindt dat het bedrijf haar privacy voorwaarden niet voor iedereen duidelijk heeft gemaakt. TikTok moet maar liefst 750.000 euro betalen, wegens het schenden van de privacy van Nederlandse kinderen.

De privacy voorwaarden, die bezoekers van de app moeten accepteren, heeft TikTok alleen in het Engels gemaakt. Dit zorgde voor ophef, omdat iedereen de voorwaarden moeten kunnen begrijpen. Kinderen kunnen vaak nog amper Engels lezen, dus voor hen is moeilijk te snappen. Terwijl dit juist een groep is die TikTok het vaakst gebruikt.

Er zijn ontzettend veel mensen in Nederland die TikTok gebruiken, waaronder dus vooral kinderen. Gebruikers maken korte video’s die ze kunnen bewerken en delen met hun vrienden en volgers. Omdat de app zo bekend is onder kinderen, vindt de AP het extra belangrijk dat er goed wordt omgegaan met de privacy voorwaarden. TikTok heeft haar voorwaarden inmiddels aangepast naar het Nederlands, maar de boete gaat om de periode voordat dit was gedaan. TikTok is het niet eens met de boete en heeft bezwaar gemaakt. Het bedrijf zou de boete nog kunnen aanvechten, mits de AP het bezwaar afwijst.

Pedofielen en pesters op TikTok

Naast het schenden van de privacy, had de AP eerder ook kritiek op de populaire app. Pedofielen en pesters zouden namelijk eenvoudig kinderen kunnen benaderen via TikTok. Dit onderzoek van de AP loopt nog, maar niet meer in Nederland.

Inmiddels heeft TikTok ook deze functies waarmee dit mogelijk was uitgezet. Gelukkig is dat dus geen probleem meer. Aangezien TikTok nu in Ierland gevestigd is, zal de toezichthouder daar bepalen of het bedrijf de privacy hiermee heeft geschonden of niet.