Op het platform Omegle kun je met mensen over de hele wereld gesprekken voeren. Het videochatten met vreemden wordt voor minderjarigen steeds aantrekkelijker, doordat zij dit voorbij zien komen op de social media app TikTok. Dit brengt zorgen met zich mee, omdat sommige gebruikers van de videochatsite niet altijd goede bedoelingen hebben. Dit maakt het platform minder betrouwbaar. Er worden naaktbeelden gedeeld of van kinderen misbruik gemaakt. Wat voor rol spelen ouders in dit verhaal en wat kunnen zij het best doen om hun kind hiervoor te beschermen?

De videochatsite is in het afgelopen jaar flink populair geworden. In januari van dit jaar had Omegle namelijk 65 miljoen websitebezoekers. Dat is bijna het dubbele van het aantal bezoekers in januari  2020. Op de website kan men anoniem (video)chatten met onbekenden. Het algoritme bepaalt willekeurig met welk persoon men een gesprek kan voeren. Omegle wordt vaak gebruikt door TikTokkers en Youtubers om zo in contact te kunnen komen met hun jonge fans. Maar ook mensen die minder onschuldig zijn kunnen het platform bezoeken om te chatten met jongeren.

Live masturberen op platform Omegle

De gedachte van kletsen met wildvreemden klinkt leuk en aardig, maar dat is het vaak niet. Engelse journalisten van BBC hebben twee uur doorgebracht op de site om de veiligheid van jongeren te controleren. In die tijd werden zij verbonden met twaalf masturberende en acht naakte mannen. Daarnaast kregen zij zeven verschillende advertenties te zien voor pornosites. Bovendien spraken de journalisten twee kleine jongens die live aan het masturberen waren. Een van de jongens bleek pas veertien jaar oud te zijn.

Het nadeel aan het platform Omegle is dat iedereen gebruik kan maken van de functie om te kunnen videochatten. De leeftijdsrestrictie die de videochatsite heeft, kan natuurlijk makkelijk omzeild worden. Deze restrictie geeft aan dat je minimaal 18 jaar oud moet zijn of 13 jaar als je toestemming hebt van je ouders. Het is makkelijk om online te liegen over je leeftijd, want je hoeft alleen een ’18 plus vakje’ aan te vinken. Dit doen dan ook veel mensen, maar Omegle weet dan alsnog niet hoe oud je precies bent. De site is dus niet zo betrouwbaar dan gedacht.

Het gesprek over de videochatsite

De website heeft daarbij geen opties voor ouderlijk toezicht. Ouders hebben natuurlijk wel wat te zeggen, om hun kind bewust te maken van de risico’s online. Maar hoe doen ze dat? Gesprekken aangaan met kinderen vanaf 13 jaar is ontzettend belangrijk. Op deze leeftijd zijn kinderen nog te jong om de gevaren van bepaalde acties in te zien, maar wel oud genoeg om gesprekken te kunnen voeren. Als ouder kan je bijvoorbeeld vragen of je kind Omegle kent en wel eens bezoekt. In het geval dat je dochter of zoon wel eens Omegle opzoekt, vraag dan wat hij of zij daar doet.

Zware straffen zijn niet de oplossing, probeer juist te achterhalen waarom het platform Omegle zo interessant is. Wat vindt je kind er bijvoorbeeld zo leuk aan? Bied dus een luisterend oor, in plaats van te snel oordelen. Het verbieden van Omegle zal geen optie zijn, want kinderen zullen de site dan juist blijven opzoeken.

Wat doe je als je kind onder de 13 jaar is? Dit maakt de situatie anders. Kinderen van deze leeftijd zijn te jong om Omegle te bezoeken. Daarom kan je als ouder het beste checken welke websites je kind gebruikt. De zoekgeschiedenis controleren met toestemming is een mogelijkheid. Ouders hebben natuurlijk altijd een opvoedkundige rol, dus het schenden van privacy zal niet een probleem worden. Daarnaast kan de ouder de website altijd nog blokkeren.

Behoeden van de online wereld

Hoe kunnen jongeren platform Omegle zo aantrekkelijk vinden, terwijl de site zoveel risico’s met zich meebrengt? De eenzaamheid tijdens de pandemie was erg groot onder jongeren. Dit zorgde ervoor dat de videochatsite steeds populairder werd, de jongeren gebruikten de site om even te vluchten van deze eenzaamheid.

Omegle biedt te weinig bescherming voor kinderen, dit kan helaas niet verbeterd worden. Het offline halen van Omegle is geen optie, omdat er dan nieuwe sites worden ontwikkeld met hetzelfde concept. Dit werkt nou eenmaal zo in de online wereld. Daarom is een luisterend oor bieden voor je kind of zijn of haar online gedrag controleren van belang.

Naast de ouders kan de school ook een deel uitmaken van deze opvoeding. Dit kan door middel van het organiseren van voorlichtingsavonden voor ouders of het onderwerp bespreekbaar maken bij ouderavonden. Tijdens de les kunnen de leerlingen ook meediscussiëren over de gevaren van de online wereld.