Apple heeft een update uitgebracht voor het besturingssysteem van de iPhone en de iPad. Apps moeten hierdoor voortaan toestemming vragen aan gebruikers voor het volgen van het gedrag om gepersonaliseerde advertenties te kunnen laten zien. Dit moet de privacy van Apple-gebruikers verbeteren. Dit zou ons in de toekomst dus wel eens geld kunnen gaan kosten. Maar hoe zit het verder met betalen voor Social Media?

Betalen voor Instagram en Facebook

Sinds een aantal dagen wordt er in de Engelse apps van Facebook en Instagram een melding getoond waarin er toestemming wordt gevraagd om de gebruikers van de apps te kunnen volgen. In de meldingen geven makers van de apps een toelichting waarom het volgen van het gedrag belangrijk is. Hierin staat dat het accepteren van het verzoek helpt bij het gratis houden van de platformen, maar hoe zit dat?

Al jaren wordt het gedrag van gebruikers van de apps op andere apps en websites ongemerkt gevolgd. Met het verzamelen van deze persoonlijke data verdienen online platformen onder andere hun geld. Eerder werd hier geen melding van gemaakt aan de gebruikers. Nu zijn de makers van de apps dus verplicht om zo’n melding te geven.

Reclame en steun

Naast bovenstaande reden noemen Facebook en Instagram nog twee belangrijke punten waarom het volgen van gedrag voor hen belangrijk is. Ze kunnen er namelijk ook reclame mee personaliseren en bedrijven steunen. Bedrijven maken gebruik van platformen als Facebook en Instagram om gericht richting hun doelgroep te kunnen adverteren. Wanneer er niet meer gericht kan worden geadverteerd, doordat gebruikers van apps hun gedrag niet meer laten monitoren, moeten bedrijven massaler reclame gaan maken om dezelfde doelgroep te kunnen bereiken. Dit kost een stuk meer geld.

Betaald Social Media abonnement

Het is al eerder geopperd door de makers van apps als Facebook en Instagram om geld te gaan laten betalen voor hun platformen. Tot op heden is dit nog niet gebeurd. Wellicht is dit door de actie van Apple nu wel weer een stukje dichterbij gekomen. Zo zou het zomaar kunnen dat we in de toekomst moeten betalen voor een abonnement op Facebook en Instagram wanneer wij niet willen dat ons online gedrag via de apps wordt gevolgd.

Wij vinden privacy op Social Media erg belangrijk en maken iedereen graag bewust van wat er met persoonlijke data wordt gedaan. In onze voorlichting over Social Media gaan wij hier ook dieper op in.