Xylazine, de nieuwe ‘zombiedrug’. In Nederland wordt deze drug nog niet zoveel gebruikt. In Amerika zijn er echter zorgwekkende gevallen bekend en wordt het zelfs vermeld als de dodelijkste drug. Zo meldde de NOS dat er in Amerika tussen 2021 en 2022 70.000 doden gevallen zijn. De zorgen rondom deze zogenaamde ‘zombiedrug’ worden in veel media geuit. Wij merken dat er hierdoor veel over te doen is onder leerlingen, ouders en docenten. Maar wat is het nou precies? Wat moet je er nu echt over weten? En waarom is preventieve kennis waardevol?

Wat is Xylazine?

Xylazine is van oorsprong een middel uit de diergeneeskunde. Bevoegde dierenartsen gebruiken het als verdovingsmiddel bij grote dieren. De drug staat daarom ook wel bekend onder de de naam Tranq, oftewel “The Tranquilizer”. In bepaalde delen van Amerika wordt Xylazine sinds enkele jaren steeds vaker aangetroffen in andere drugs, zoals cocaïne en heroïne. Daarnaast overlijden er relatief vaak mensen door een overdosis van deze stof, dan aan andere middelen. De Amerikaanse regering waarschuwt dan ook groots voor de gevaren van dit middel.

Xylazine is een zeer goedkope drug. Daardoor is het voor drugshandelaren aantrekkelijk om deze toe te voegen aan andere drugs om zo hun winst te vergroten. Voor gebruikers is het vaak goedkoper. Maar gebruikers realiseren zich vaak niet altijd dat de drugs die ze gebruiken Xylazine bevatten, waardoor de kans op overdosering en andere ernstige gezondheidsproblemen toeneemt.

Xylazine: wat zijn de effecten?

De effecten en de gevolgen van het gebruik van deze zombiedrug zijn groot. Het National Institue on Drug Abuse in Amerika brengt op basis van onderzoek de effecten in kaart. Zo heeft Xylazine een zeer verdovende werking en kan leiden tot duizeligheid, vergeetachtigheid, hallucinaties, angst en paniekaanvallen. Het kan ook zorgen voor misselijkheid, braken, een zeer lage bloeddruk, ademhalingsproblemen en het verliezen van het bewustzijn. Deze drug wordt daarnaast vaak in cominatie met andere drugs of stoffen gebruikt. Hierdoor kunnen effecten worden versterkt en is de precieze dosis vaak onduidelijk. Xylazine heeft een sterke verslavende werking. Wie het middel gebruikt kan er snel afhankelijk van worden. Dit kan leiden tot verdergaande sociale, financiële en gezondheidsproblemen.

De schrikbeelden uit Amerika laten gebruikers zien die lijken te functioneren als ‘zombie’. Mensen zouden hun eigen armen en benen afsnijden uit waanzin, er vallen gaten in het lijf en mensen zouden compleet verdwaasd rondscharrelen. Eén van de andere stoffen die de effecten aanzienlijk versterkt is fentanyl. Veel van de bekende dodelijke slachtoffers hadden volgens het Trimbos Instituut deze combinatie gebruikt. Het gevaar van deze drugs is groot, want mensen hebben simpelweg vaak geen idee wat het precies is en doet.

Het belang van informatieve en preventieve voorlichting

Hoewel sommigen beweren dat de zorgen overdreven zijn en het nieuwsgierigheid versterkt, is het belangrijk om mensen bewust te maken van de opkomst van ‘nieuwe’ gevaarlijke middelen. Met preventieve voorlichtingen zijn mensen zich meer bewust van de gevaren vóórdat zij ermee in aanraking komen. Daarnaast is het bieden van informatie belangrijk voor risicobeperking als mensen hier wel mee in aanraking komen. Preventieve & informatie voorlichting over drugs is van groot belang om mensen bewust te maken en om hen te helpen verantwoordelijk en veilig met drugs om te gaan.

In onze voorlichting Drank & Drugs wordt dan ook aandacht besteed aan de feitelijke kennis achter nieuwe ontwikkelingen, preventie en risicobeperking. Daarnaast bespreken we sociale en emotionele factoren en gevolgen voor en na gebruik. Drugs zijn niet om mee te spelen, maar wel iets om belangrijke gesprekken over te voeren.

Anoniem praten over drugsgebruik, maak je je zorgen of heb je hulp nodig? De drugs informatie lijn van Trimbos is beschikbaar voor chatten, bellen of mailen.