De afgelopen jaren is vapen steeds populairder geworden, vooral onder jongeren. De sigaret wordt vervangen door een elektronische variant die vaak gezien wordt als ‘minder schadelijk’. Maar er zijn ook nieuwe trends in de wereld van roken, die sigaretten weer aantrekkelijker maken voor de jeugd. Zo zijn er tegenwoordig opzetstukjes en smaakballetjes voor in een filter te koop. Is dit nog schadelijker dan het originele roken? 

Wat zijn die opzetstukjes en balletjes voor sigaretten?

Tegenwoordig kun je bij vapes en sigaretten opzetstukjes kopen die een extra smaak toevoegen aan het inhaleren van de damp. Daarnaast zijn er ook kleine balletjes die je in sigarettenfilters kunt knijpen of in vapes te plaatsen zijn. Deze balletjes, ook wel ‘Clickballs’ genoemd, zorgen voor een lekkere smaak. Precies zoals de zoete smaakjes die vapen zo aantrekkelijk maken. Hierdoor wordt het nog makkelijker voor mensen, vooral jongeren, om roken uit te proberen.

Waarom is dit zo erg? 

Veel jongeren gaan vapen als een veiligere optie zien dan roken, maar er zitten aan beide hoge gezondheidsrisico’s aan verbonden. Pas op! Deze opzetstukjes of balletjes voegen een extra risico aan roken toe. De zoete of fruitige smaakjes kunnen schadelijke stoffen bevatten, zoals chemische smaakstoffen, die op lange termijn de longen nog meer beschadigen dan een normale sigaret. Ondanks dat het slecht is voor je, zorgt het er ook voor dat jongeren sneller verslaafd raken aan de nicotine.

Wat kun je hier als ouder tegen doen? 

Als ouder is het belangrijk om open te praten met je kind over nieuwe trends, zoals vapen en de smaakballetjes. Veel jongeren zijn zich niet bewust van de risico’s. Zorg ervoor dat je als ouder op de hoogte bent van de ontwikkelingen, zodat je beter kunt begrijpen waarmee je kind in aanraking komt. Leg duidelijk uit wat je verwachtingen zijn rondom roken en vapen, en bespreek de gevaren. 

En dat is belangrijk

Want e-sigaretten en sigaretten bevatten nicotine, wat sterk verslavend is en de hersenontwikkeling van jongeren kan beschadigen. Daarnaast kan vapen een opstap zijn naar het roken van gewone sigaretten; uit onderzoek blijkt namelijk dat jongeren die vapen meer kans hebben om later ook te gaan roken. 

Hoewel de zoete smaakjes in vapes aantrekkelijk lijken, bevatten ze vaak schadelijke chemicaliën die longschade kunnen veroorzaken. Wil je meer lezen over vapen? Lees dan onze andere blogs over vapen en gezondheid.