Foto’s en video’s verbergen omdat je ouders jouw telefoon checken. Het klinkt wellicht als een enigszins logische gedachte voor leerlingen. Inmiddels weten steeds meer leerlingen de Calculator Vault app te vinden. Wat is dat precies en hoe veilig is dat? Dat leggen we je uit.

Een app om te verbergen  

Al je geheimen in je dagboek met een slotje opschrijven, is al lang niet meer van deze tijd. Er bestaan tegenwoordig gratis apps die als een verborgen kluis werken. De populairste variant: Calculator Vault apps. Simpel uitziende rekenmachines met een extra functie. Vul een specifieke toegangscode of een unieke som in, en krijg toegang tot een kluis. Hier kan je foto’s, video’s, documenten, wachtwoorden en meer in verbergen. Doordat dit soort apps camoufleren als een alledaags hulpmiddel, zoals een rekenmachine, vallen ze minder op tussen de rest van de apps. Dit soort apps worden vaak gebruikt om privé-inhoud te beschermen tegen nieuwsgierige blikken. Erg effectief als je streng controlerende ouders geen idee hebben van het bestaan van zo’n app of als je denkt informatie veilig op te slaan. 

Calculator vault: veiligheid?

Wat verbergt de jeugd dan in die Calculator Vault app? Dat verschilt natuurlijk situatie. Eén van die dingen is sexting. Het betekent het maken, versturen en ontvangen van seksueel getinte content. Dit kan gaan om tekst berichtjes maar ook over foto’s, videobeelden of spraakberichten. Wij vinden het belangrijk dat jongeren weten hoe ze moeten omgaan met sexting en dat ze de gevolgen ervan kennen. Om deze reden geven wij hier voorlichting over. Lees hier over deze voorlichting.

Een tweede soort content die we voorbij horen komen gaat over het verbergen van schadelijke content. Zo zouden gebruikers de app ook kunnen gebruiken om illegale inhoud te verbergen. Zelfs in een geval rondom Gossip Girl accounts bleken de foto’s in een dergelijke app verborgen. Dan zou het dus een stuk lastiger worden om bewijs te verzamelen als men deze apps niet kent.

Een ander type content dat we regelmatig terug horen is het opslaan van privégegevens en informatie in de app. Leerlingen slaan onder andere wachtwoorden op. Maar dat wil niet zeggen dat het ook veilig is. De meeste Calculator Vault apps zijn gevoelig voor hackers en zijn zeker niet zo veilig als ze lijken. Wij raden het delen van persoonlijke informatie via dit soort apps dan ook af.

Ouderlijk toezicht calculator vault: De privacy van een kind 

We moedigen het niet aan om de telefoon van je kind obsessief te controleren. Wettelijk gezien heeft een kind (ook minderjarig) recht op een privéleven. Daarnaast zorgt het ervoor dat jongeren zaken alleen maar beter leren verbergen. Ga in plaats daarvan het gesprek vanaf jonge leeftijd aan. Probeer te begrijpen waarom een dergelijke app aantrekkelijk lijkt voor veel jongeren. Bespreek vervolgens samen de risico’s en maak afspraken over het gebruik.

Verantwoord en veilig leren omgaan met dit soort apps is belangrijk. Daarom maken wij het bespreekbaar tijdens ouderavonden, docententrainingen en voorlichtingen in de klas. Meer weten? Neem dan contact met ons op.