Stijging in aantal rokers onder jongeren wijst ernaar

Waar sinds het begin van de eeuwwisseling het aantal rokers gering daalde, lijkt die daling onder jongeren nu verleden tijd. In de periode 2000 tot 2019 halveerde het aantal rokers in de leeftijdscategorie 12- tot 20-jarigen. Maar sinds 2019 is dit aantal volgens Trimbos echter weer licht aan het stijgen; experts leggen de schuld bij e-sigaretten, oftewel vapes.

Rookvrije generatie moeilijk te realiseren

Jarenlang waren er diverse reclames en campagnes te zien om jongeren bewust te maken van de risico’s en het gebruik af te remmen. Roken is daardoor een stuk minder populair en normaal dan het jaren geleden was. Maar dankzij vele verleidingen als een vape en sociale situaties als groepsdruk zien we onder de jongeren toch een blijvende populariteit. Zo bleek afgelopen jaar al dat er een stijging te zien is in het aantal jongeren die roken.

Op verschillende manieren wordt het gebruik afgeraden. Onder andere met wetten wordt de verkoop aan banden gelegd en worden prijzen verhoogd. Maar daarmee is een drastische maatschappelijke verandering nog niet volledig. Voorlichting speelt hier dan ook een belangrijke rol in. Daardoor worden jongeren zich bewust(er) van risico’s, horen zij verhalen van ervaringsdeskundigen en staan we stil bij de context eromheen.

Het gevaar van vapen

We hebben het er al wel vaker over gehad, maar het roken van e-sigaretten, oftewel vapes, is bijna net zo slecht als het roken van normale sigaretten. Daar schreven we eerder dit artikel over. Toch maken de zoete smaakjes en de lage prijzen deze vorm van roken razend populair onder jongeren. Ook voelen vapes zachter op de keel dan traditionele sigaretten door het gebruik van nicotinezout. Deze vorm van nicotine veroorzaakt geen branderig gevoel in de keel, zoals wel het geval bij tabakssigaretten. Dit zorgt ervoor dat veel jongeren het idee hebben dat ze minder nicotine binnenkrijgen bij het roken van vapes.

Veel jongeren grijpen daardoor sneller naar een vape. Maar let op: per 1 oktober zijn alle e-sigaretten met een smaakje anders dan tabak verboden.

Influencers en vapen

Het maken van reclame voor tabaksproducten is in Nederland uiteraard verboden. Maar influencers die op hun social media-kanalen vapen en jongeren hier (in)direct mee beïnvloeden, glippen tussen deze regels door. Een tijdje terug riepen artsen influencers al massaal op filmpjes van TikTok te verwijderen waarop zij vapend te zien waren. Hiermee proberen zij het aantal jongeren dat door invloed van influencers begint met vapen terug te dringen.

Van vape naar echte sigaret

Het roken van vapes op zich is al slecht genoeg, maar volgens longarts Wanda de Kanter is het nog zorgwekkender. Voor jongeren die vapes roken, acht zij de kans namelijk drie keer zo groot dat zij later overstappen op traditionele sigaretten. Door het roken van vapes raken jongeren eraan namelijk al aan gewend een sigaretachtig voorwerp in hun hand te hebben. Dit maakt de overstap van vape naar sigaret een stuk makkelijker. Daardoor lopen jongeren sneller het risico om verslaafd te raken aan sigaretten, met verschillende gezondheidsrisico’s tot gevolg.

Voorlichting Roken en Vapen

En op dat belang van goede voorlichting sluiten wij ons volledig aan. In onze voorlichting ‘Roken en Vapen’ gaan wij volop in op de gevaren en risico’s van roken en vapen. Deze voorlichting is vanaf groep 8 beschikbaar en combineren wij vaak met een ouderavond en/of docententraining. Interesse in de mogelijkheden? Neem contact op!