Kopen, data verkopen en sparen: de voor- en nadelen

Temu krijgt steeds meer voet aan de grond. Voornamelijk onder jongeren zien we een stijging in populariteit van dit platform. Er is dan ook veel om te doen. Maar wat is het precies? En wat zijn de voor- en nadelen? Dat leggen we je in dit artikel uit.

Wat is Temu?

Temu is een Chinese webshop die je zou kunnen vergelijken met websites als AlieExpress. Er zijn vele producten voor lage prijzen te vinden. De categorieën lopen uiteen van beauty producten tot gereedschap of machines. Wie de webshop bezoekt raakt al snel verdwaald in het doolhof van mogelijke producten en handige ‘hebbedingen’.

Sparen voor gratis producten op Temu

Eén van de aspecten die Temu zo ontzettend populair maakt, is de mogelijkheid tot het sparen voor gratis producten. Wie zou er niet voor vallen? Sparen voor gratis producten kan gemakkelijk door middel van credits, een soort puntensysteem. Maar deze punten krijg je niet zomaar. Om makkelijk punten te kunnen verdienen moet je een eigen account aanmaken. Vervolgens kun je op verschillende manieren gratis producten bemachtigen. En dat is precies waar er een addertje onder het gras verscholen zit.

Zo kun je andere contacten uitnodigen via een link om een product ’te verdienen’. Per gratis product moet je een bepaald aantal contacten uitnodigen. Als dat gehele aantal contacten een eigen account aanmaakt via de link, dan ‘verdien’ je het gratis product. Maakt één van deze contacten geen account aan? Dan moet je de link opnieuw versturen naar hetzelfde aantal andere contacten. Eigenlijk maak je hiermee reclame tegen relatief lage prijzen voor Temu. Dit zorgt naast een veel groter bereik voor Temu ook voor een grotere database aan contactgegevens van mogelijke klanten. Privéinformatie als mailadressen, telefoonnummers en betaalgegevens worden zo verzameld.

Nog een andere manier om punten te verzamelen is het bekijken van advertenties voor een bepaalde tijd of het spelen van een spel op de website. Zo worden bezoekers verleidt tot het kopen van andere producten uit advertenties. Met het spelen van een spel worden gebruikers er daarnaast toe verleidt om het platform vaker en langer te bezoeken. Hoe langer je op een platform bezig bent, hoe groter de kans dat je verleidt wordt tot het kopen van producten.

Privacy op Temu

Wie een account aanmaakt op Temu moet een hoop persoonlijke informatie opgeven. Voorbeelden hiervan zijn je naam, emailadres, telefoonnummer, adres en betaalgegevens. Daarnaast verzamelt de website zelf gegevens als locatiegegevens en apparaatgegevens. Deze informatie wordt gebruikt om de ervaring van een gebruiker te personaliseren. Op verzoek worden de gegevens echter ook verstrekt aan Chinese autoriteiten.

Herkomst van producten onduidelijk

Wanneer de prijzen zo extreem laag zijn doet dat onze wenkbrauwen fronsen. Het kan verleidelijk zijn om zeer goedkope producten te kopen in webshops, maar het is belangrijk om op je hoede te zijn voor de mogelijke risico’s die hiermee gepaard kunnen gaan. Het is vaak vreemd dat sommige producten extreem goedkoop worden aangeboden, omdat dit vaak niet overeenkomt met de werkelijke waarde van het product. Deze lage prijzen kunnen wijzen op verschillende problemen, zoals namaakproducten, een slechte kwaliteit, gebrek aan veiligheidsnormen of zelfs illegale praktijken zoals kinderarbeid. Het is dan ook zeker belangrijk om kritisch na te denken voor het kopen van dergelijke extreem goedkope producten.

Klachten over Temu

Naast een stijging in populariteit zien we ook een stijging in het aantal klachten. Van het niet leveren van producten tot een slecht bereikbare klantenservice of slechte kwaliteit van producten. Sommige jongeren lieten ons ook weten dat gratis producten niet geleverd werden.

Al met al een website die veel belooft, maar waar we nog best even kritisch naar mogen kijken.