Het aantal jongeren dat sinds het einde van de coronapandemie wekelijks aan sport doet, is langzamerhand aan het stijgen. De cijfers zijn echter nog lang niet terug naar wat ze pre-corona geweest zijn. Waar in 2019, voor aanvang van de coronapandemie, nog 75% van jongeren wekelijks sportte, was dat in 2022 slecht 66%. Hoewel hiermee een lichte stijging te zien is ten opzichte van 2021 blijven jongeren achter in vergelijking met andere leeftijdscategorieën. Dit alles blijkt uit cijfers van NOS*NSF, welke streeft sporten onder Nederlanders te bevorderen.

Lockdown heeft langdurig effect op sportgedrag jongeren

Tijdens de lockdowns waren sportscholen en sportverenigingen gesloten en was sporten voor veel mensen niet mogelijk. Vooral op jongeren lijkt dit een blijvend negatief effect te hebben. Jongeren tussen de 13 en 18 jaar keren ook nu het weer kan vaak niet terug naar het sporten. Volgens NOC*NSF directeur Marc van den Tweel is dit grotendeels te wijten aan missen van een ‘maatjesgevoel’. Zij hadden nog geen sterk genoeg sociaal netwerk binnen een sportvereniging opgebouwd. Hierdoor voelen zij zich ook niet geroepen terug te keren naar de sport.

Fitness wordt populairder

Als we kijken naar typen sport zien we wel een verschuiving. Hoewel het aantal jongeren dat sport relatief laag is, zijn wel bepaalde vormen van sporten toenemend populair. Onder sportende jongeren is fitness verreweg het populairst. Maar liefst 207.000 jongeren tussen de 13 t/m 18 jaar trainen wekelijks in de sportschool. Hierin is een forse categorie stijging te zien ten opzichte van 2021, toen was dit aantal ‘slechts’ 157.000. Na fitness blijft ook voetbal altijd nog populair. 170.000 jongeren maakten in 2022 deel uit van een voetbalteam. Wel is een daling te zien in het aantal jongeren dat voetbalt in de categorie 13 t/m 18 tegenover 5 t/m 12 jaar. Waar deze laatste groep nog met ruim 248.000 voetballen, haakt meer dan 31% dus af zodra ze naar de middelbare school gaan.

Het belang van sporten voor lichaam en geest

Het spreekt voor zich dat bewegen gezond is voor je lichaam. Allereerst draagt regelmatige lichaamsbeweging bij aan een gezonde groei en ontwikkeling. Het versterkt de botten en spieren, verbetert de conditie en helpt bij het behouden van een gezond gewicht. Door de extra bloedtoevoer naar de hersenen die sporten verzorgd, wordt in de hersenen positief gestimuleerd. Dit draagt bij aan onder andere de concentratie, creativiteit en het probleemoplossend vermogen van jongeren.

Sporten voor mentale gezondheid en meer

Ook op de mentale gezondheid en sociale communicatie heeft sporten een groot positief effect. Zo kan sporten het zelfvertrouwen en de zelfwaardering van jongeren vergroten. Het stellen van doelen, het werken aan vaardigheden en het behalen van successen in de sport kunnen bijdragen aan een positief zelfbeeld en gevoel van eigenwaarde. Sporten kan ook helpen bij het verminderen van stress en het bevorderen van de mentale gezondheid. Het biedt jongeren een uitlaatklep voor emoties, vermindert gevoelens van angst en depressie, en stimuleert positieve denkpatronen.

Bovendien biedt sport jongeren de mogelijkheid om sociale vaardigheden te ontwikkelen en vriendschappen te sluiten. Door deel te nemen aan teamactiviteiten leren ze samenwerken, communiceren en respect tonen voor anderen. Kortom, sporten is niet alleen goed voor het lichaam, maar ook voor de geest van jongeren. Het speelt een essentiële rol bij het bevorderen van een gezonde levensstijl, het ontwikkelen van belangrijke vaardigheden en het versterken van het welzijn van jongeren. Allemaal redenen die het dus alleen maar zorgwekkender maken dat er een daling in sporten onder jongeren zichtbaar is.

Voorlichting gezonde leefstijl

In onze voorlichting Voeding en Leefstijl gaan wij in op alle aspecten van een gezonde leefstijl. De voorlichting heeft als uitgangspunt om leerlingen, ouders en/of docenten bewust te maken van wat een gezonde leefstijl inhoudt. Interesse of meer informatie? Neem dan hier contact op.