Verrijkend onderwijs door persoonlijke verhalen

In het onderwijs streven we ernaar leerlingen voor te bereiden op een goede toekomst. Maar enkel kennis doorgeven in lessen schiet vaak tekort. Een benadering die steeds meer erkenning krijgt, is dan ook het inzetten van ervaringsdeskundigen voor het geven van ervaringslessen. Ook wij zetten ervaringsdeskundigen in voor onze voorlichtingen. Daarmee creëren we niet alleen impact, maar is er ook meer ruimte om echte interessante gesprekken aan te gaan.

Wat zijn ervaringsdeskundigen?

Ervaringsdeskundigen zijn mensen die persoonlijke ervaring hebben met een specifiek onderwerp, probleem of situatie. Ze hebben uit eerste hand inzichten en kennis opgedaan die niet uit boeken te halen zijn. Onze ervaringsdeskundigen zijn bijvoorbeeld ervaren op verschillende gebieden, zoals gezondheid, verslaving, armoede, diversiteit en geestelijke gezondheid. Daarbij kunnen zij worden ingezet voor lessen in de klas, tijdens docententraining of ouderavonden.

De waarde van ervaringsdeskundigen voor voorlichting

Het inzetten van ervaringsdeskundigen in het onderwijs kent vele voordelen. Allereerst bieden ze een uniek perspectief. Ervaringsdeskundigen brengen hun persoonlijke ervaringen rechtstreeks over aan de leerlingen, ouders en docenten. Dit zorgt voor een authentiek en geloofwaardig perspectief dat niet kan worden gereproduceerd door theoretische kennis alleen. Ze delen hun echte verhalen, uitdagingen en successen, maar ook vervelende zaken. Daardoor krijgen leerlingen waardevolle inzichten en een breder begrip van complexe onderwerpen.

Daarnaast dienen ervaringsdeskundigen als bron van inspiratie. Het beluisteren van levensverhalen van mensen die obstakels hebben overwonnen of successen hebben behaald, kan leerlingen motiveren om bewuste keuzes te maken, of hun doelen juist na te streven. Het zien van succesvolle voorbeelden kan jongeren aanmoedigen om te geloven in hun eigen mogelijkheden en doelen na te streven.

Bovendien worden leerlingen door confrontatie met vervelende of heftige ervaringen beter voorbereid op het maken van een verantwoorde keuze. Voorlichting met ervaringsdeskundigen kan helpen bij het creëren van bewustzijn over belangrijke kwesties, zoals geestelijke gezondheid, verslaving, pesten, diversiteit en andere maatschappelijke problemen. Door persoonlijke verhalen te delen en de impact van deze kwesties te belichten, kunnen ervaringsdeskundigen jongeren helpen de tekenen te herkennen, risico’s te verminderen en proactief bij te dragen aan preventie.

Tot slot bieden voorlichtingen met ervaringsdeskundigen een waardevolle gelegenheid om empathie en begrip te ontwikkelen. Het contact met iemand die vergelijkbare of andere ervaringen heeft meegemaakt, helpt leerlingen om zich in anderen te verplaatsen, vooroordelen te verminderen en mededogen te ontwikkelen.

Voorlichting op Scholen: Het potentieel van ervaringsdeskundigen benutten

Ervaringsdeskundigen dienen als inspirerende rolmodellen en kunnen leerlingen motiveren om uitdagingen aan te gaan. Ze spelen een cruciale rol in het creëren van bewustzijn, het verminderen van stigma en het bevorderen van begrip. Het inzetten van ervaringsdeskundigen verrijkt voorlichtingen en draagt bij aan een inclusieve en leerzame ervaring voor alle betrokkenen.

Wij zetten dan ook niet voor niets onze eigen experts en ervaringsdeskundigen in voor voorlichtingen. Meer weten over onze thema’s? Dat lees je hier.