AI (Artificial Intelligence = kunstmatige intelligentie) wordt een steeds belangrijker onderdeel van ons dagelijks leven. Van slimme assistenten tot gepersonaliseerde reclames op sociale media en zelfrijdende auto’s. Door te leren over de werking van AI, kunnen jongeren beter begrijpen hoe deze technologieën hun wereld beïnvloeden. Maar ook hoe ze dit zelf kunnen inzetten voor bijvoorbeeld school en later in hun werk. De vraag is wie de jongeren hierover gaat leren. 

Ouders en leraren vinden zichzelf en elkaar niet geschikt 

Kennis over AI kan jongeren helpen bij het ontwikkelen van cruciale vaardigheden, zoals kritisch denken, probleemoplossend vermogen en computervaardigheden. Deze vaardigheden zijn essentieel in de snel evoluerende digitale wereld van vandaag en zullen ook in de toekomst van groot belang zijn. Uit een onderzoek van EenVandaag blijkt dat ouders en leraren zichzelf (en elkaar!) niet geschikt vinden om kinderen te leren over AI. Beide groepen vinden het onderwerp zelf te ingewikkeld en moeilijk bij te benen.   

Wie is er verantwoordelijk? 

Wat betreft wie verantwoordelijk is voor het onderwijzen van jongeren over AI, kunnen verschillende partijen een rol spelen. Scholen kunnen AI opnemen in hun onderwijsprogramma, zodat scholieren leren over de basisprincipes van AI en de ethische overwegingen die ermee gepaard gaan. Ouders kunnen een rol spelen door het aanmoedigen van interesse in technologie en door in gesprek te gaan en blijven. 

Bovendien kunnen organisaties en overheidsinstanties helpen door educatieve programma’s te ontwikkelen. Zo kunnen ze kinderen en jongeren bewust te maken van de mogelijkheden en gevaren van AI. Dit om hen te helpen begrijpen hoe ze deze technologie werkt en hoe je dit op een verantwoorde manier kunt gebruiken. Het is dus een gedeelde verantwoordelijkheid van de samenleving als geheel om kinderen te onderwijzen over AI. 

Ook wij kunnen helpen 

Het is in deze digitale samenleving van essentieel belang om op de hoogte te blijven van de ontwikkelingen op het gebied van AI. In onze voorlichtingen en ouderavonden over bijvoorbeeld social media, benadrukken we altijd het belang van online veiligheid en de impact van kunstmatige intelligentie.  

Samen met Digiwijzer Nederland streven we ernaar om te informeren en het bewustzijn te vergroten. Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem contact met ons op.