Niet alleen Tesla-baas Elon Musk, maar ook BN’ers als Bas Smit en Gordon zijn al te vinden op het nieuwe Social Media platform Clubhouse. Wat is het, wat kun je ermee en hoe zit het met de privacy?

Live audio

Waar het bij andere Social Media platformen draait om foto’s, video’s of tekst, draait het bij Clubhouse volledig om live audio. Het platform bestaat uit heel veel verschillende kamers waar groepsgesprekken plaatsvinden. Je kunt binnengaan bij één van deze kamers om mee te luisteren naar de gesprekken die er gevoerd worden, of je kunt zelf een gesprek starten. De kamers kunnen openbaar of privé zijn. De gesprekken zijn ook niet terug te luisteren in de app, ze zijn alleen live te volgen.

Netwerken

In de kamers wordt er over allerlei onderwerpen gesproken. Het gaat van serieuze business praat tot lachwekkende gesprekken. Netwerken staat binnen Clubhouse hoog in het vaandel. Zo zijn er al veel voorbeelden van gesloten zakendeals en ontdekte talenten.

Meepraten

Wanneer je eenmaal aan een kamer deelneemt, kun je aan de beheerders van de kamer vragen om deel te nemen aan het gesprek. Dit doe je door een virtueel handje op te steken. De beheerder bepaalt vervolgens of je je ook daadwerkelijk mag mengen in het gesprek. Je kunt dan bijvoorbeeld vragen stellen of een eigen twist geven aan het gesprek.

Populair en exclusief

De app is momenteel één van de meest populaire apps in de App Store en nu ook alleen nog maar op iPhones te downloaden. De populariteit is onder andere te verklaren doordat er veel beroemdheden deelnemen aan de live gesprekken. Daarnaast kun je alleen nog maar meedoen op Clubhouse zodra je een uitnodiging ontvangt van een van de gebruikers. Iedere gebruiker kan twee nieuwe uitnodigingen versturen. De app wordt daardoor gezien als exclusief, wat weer zorgt voor meer interesse.

Privacy op Clubhouse

En hoe zit het met de privacy? Een Duitse instantie heeft al aangegeven dat Clubhouse de Europese wet overtreedt. De app verzamelt de contactenlijst van nieuwe gebruikers. Volgens de voorwaarden van de app kunnen deze contactenlijsten vervolgens met andere bedrijven worden gedeeld, zonder dat de contacten daarmee akkoord gaan.

Al met al een mooie nieuwe ontwikkeling in de wereld van social media, maar over de nadelen en eventuele gevaren van de app valt nog te twisten. In onze voorlichting over Social Media gaan wij met voorbeelden uit de praktijk verder in op de voor- en nadelen van alle platformen.