De Blue Whale Challenge duikt weer op in Nederland. De NOS heeft meerdere meldingen van kinderen en jongeren ontvangen die zijn uitgenodigd om aan de gevaarlijke challenge mee te doen. Ook in 2017 werd het in Nederland gesignaleerd.

De berichten over dit spel zijn vooral afkomstig uit Rusland. In diverse landen zijn jongeren overleden na het meedoen aan de challenge. Het heet de Blue Whale Challenge omdat blauwe vinvissen soms massaal opeenvolgend van elkaar zelfmoord plegen. 

113 zelfmoordpreventie noemt de Blue Whale Challenge op de website “een dodelijk spel dat gespeeld wordt via sociale media”. Jongeren worden via sociale media als Snapchat, TikTok en Instagram aangemoedigd om 50 opdrachten in 50 dagen uit te voeren. Deze opdrachten worden elke keer moeilijker en daarmee ook gevaarlijker waardoor ze zichzelf kunnen verwonden. Aan het einde van het spel krijgen ze de opdracht om zelfmoord te plegen.

‘Het is nep’ die Blue Whale challenge

Vaak gaat het spel samen met afpersing en dreiging. Jongeren die willen stoppen, krijgen te horen dat hun persoonlijke gegevens openbaar op het internet komen als ze de opdrachten niet uitvoeren. “Het allerbelangrijkste is dat kinderen weten dat het nep is”, zegt kinderpsycholoog Tischa Neve. “Je hoeft de challenge niet te doen. Helemaal niet.”

De politie roept jongeren op om personen die rare verzoeken doen via sociale media te blokkeren, een printscreen van het account te maken en als er bedreigingen worden gedaan dit aan de politie te laten weten.

Door de personen achter deze accounts worden kinderen afgeperst. Als je de opdrachten niet uitvoert zouden zij weten waar je woont. ‘Dat is niet zo’, aldus de politie. ‘Als jij geen persoonlijke informatie geeft kunnen zij hier ook niet achterkomen.’

Tips tegen Blue Whale challenge

Op de website van 113 zelfmoordpreventie staan tips over wat je kunt doen als je je zorgen maakt over iemand van wie je vermoedt dat die meedoet aan de Blue Whale Challenge. Ook staan hier tips voor mensen die er zelf aan meedoen.

In onze Social Media voorlichting nemen wij dit soort challenges ook mee, maar ook andere gevaren waar kinderen zich nog niet van bewust zijn. Ook met onze training aan docenten of tijdens ouderavonden geven we tips hoe je hier als opvoeder mee omgaat.