Sexting, het versturen van seksueel getinte berichten of beelden van jezelf via je telefoon, is veel populairder dan ooit gedurende de coronacrisis. Vooral seksueel beeldmateriaal wordt vaker verzonden, blijkt uit nieuw onderzoek. 

Bijna een derde van de vrouwen geeft aan in normale omstandigheden weleens erotische teksten of beelden te versturen, terwijl dit aandeel bij mannen aanzienlijk hoger op 40 procent ligt. Vooral jonge mannen zijn erg actief met sexting (45 procent).

Het VPNGids-team vroeg Nederlanders naar hun sextinggedrag en hoe dit zich ontwikkelt in corona-tijd. Sexting wordt vaak gezien als de beste optie indien fysiek afspreken niet mogelijk is, zo blijkt. Met name mensen die voorheen al aan sexting deden, zijn daar nu nog actiever mee bezig.

Bij mannen die herkenbare seksuele foto’s en video’s van zichzelf versturen, is de helft actiever geworden met sexting in de lockdown. Bij vrouwen die herkenbare seksueel getinte foto’s van zichzelf versturen, is 44 procent van hen actiever gaan sexten tijdens de lockdown.

Sexting soms ongewild

Soms is sexting ongewild. Ruim de helft van de vrouwen geeft volgens het onderzoek aan dat ze weleens foto’s van het mannelijk geslachtsdeel ontvangen. In totaal gaat het om 52,7 procent van de vrouwen. Dit loopt vooral via de platforms WhatsApp en Snapchat.

Eén op de vijf mannen geeft aan wel eens een foto van het geslachtdeel te hebben verstuurd. Bij de jonge mannen is dit zelfs 29 procent. 

Het bewustzijn over de risico’s bij sexting laat bij een beduidende groep mensen te wensen over. Door herkenbaar op seksueel getinte foto’s en filmpjes te verschijnen krijgen kwaadwillende sext-partners veel mogelijkheden voor eventueel misbruik. 

In onze voorlichting Social Media bespreken we uitgebreid het onderwerp sexting waaruit herhaaldelijk blijkt dat bijna alle jongeren niet beseffen wat de gevolgen kunnen zijn.