We zien dat snus razendsnel populair wordt onder jongeren. En dat kan vervelende gevolgen hebben. Politie Amsterdam waarschuwt nu ook voor criminelen die kinderen verslavende snus aanbieden. Het gebeurt steeds vaker dat kinderen uit groep 7, groep 8 en de brugklas deze nicotine-zakjes (gratis) aangeboden krijgen. Criminelen hopen daarmee dat de kinderen er verslaafd aan raken. Als kinderen eenmaal verslaafd zijn, dan verleiden criminelen de kinderen om criminele klusjes uit te voeren in ruil voor snus. Via een video op Youtube probeert de politie kinderen te waarschuwen voor het verslavende middel en hen aan te sporen om melding te doen bij ouders, leerkrachten of politie op het moment dat iemand hen dit aanbiedt.

Wat is snus?

Redelijk recent is er een nieuw middel op de markt gekomen; snus. Snus, afkomstig uit Zweden, is momenteel vooral populair in Scandinavische landen. Ook in Nederland neemt het gebruik van dit, in ons land verboden middel, razendsnel toe. Jongeren kunnen er namelijk relatief snel en makkelijk aan komen. Daarnaast oogt het gebruik relatief onschuldig. Hoewel er nog geen concrete cijfers over het gebruik in Nederland bekend zijn, zien wij tijdens onze voorlichting drank & drugs dat jongeren er steeds vaker mee in aanraking komen en het gebruiken.

Snus is een klein zakje dat nicotine poeder gemengd met geur- en smaakstoffen bevat. Een snus zakje plaats je tussen je lip en je tandvlees. Hierdoor wordt de nicotine via het mondslijmvlies opgenomen, wat relatief snel gaat. Het effect van het middel wordt omschreven als ‘stimulerend’. “Het ruikt heerlijk en het ziet er leuk uit, daarom vinden kinderen het aantrekkelijk om te gebruiken”, vertelt politieagent Manouk in de voorlichtingsvideo die de Amsterdamse politie op sociale media heeft gedeeld. De politie vertelt dat de nicotine zakjes zeer verslavend zijn en een groeiend probleem vormen onder kinderen.

Volgens de politie kan iemand na het gebruik van drie zakjes al verslaafd raken aan snus. Één zakje snus kan 16 milligram nicotine bevatten, wat overeenkomt met 20 sigaretten. Gebruikers krijgen grote hoeveelheden nicotine binnen via hun slijmvlies en speeksel. Kinderen vinden de zakjes er leuk uit zien, waardoor snus aantrekkelijker wordt om te gebruiken.

De gevolgen van snus voor jongeren

Snus wordt snel populair en daardoor proberen steeds meer jongeren het eens uit. Daarbij weten ze vaak niet wat het precies is en denken ze nauwelijks aan de gevolgen. Eén van de belangrijkste gevolgen is dat snus zeer verslavend is. In de video waarschuwt de politie ervoor dat een verslaving al kan optreden na het gebruiken van 3 zakjes.

Naast het risico op het ontwikkelen van een verslaving heeft het gebruik ook andere gevolgen. De criminelen die snus aanbieden hebben namelijk één duidelijk doel: kinderen verslaafd maken aan snus. Kinderen kunnen het vaak niet letterlijk betalen, maar kunnen in ruil voor snus worden ingezet voor verschillende diensten. Zij doen dan criminele klusjes in ruil voor snus. Klusjes kunnen onder meer betekenen dat zij zelf ook als dealer worden ingezet. Zo worden zij langzamerhand zelf de criminele sector ingetrokken.

De politie benadrukt dat kinderen zich niet hoeven te schamen als zij een keer in aanraking zijn gekomen met snus. Het is juist van belang om erover te praten. “Als iemand het aanbiedt, durf dan ook nee te zeggen.” 

Voorlichting over snus

Onze voorlichtingen zijn altijd maatwerk. Dat wil zeggen dat we onze voorlichting altijd aanpassen aan de doelgroep die tegenover ons staat. Daarnaast passen we de inhoud aan op basis van recent nieuws zodat we altijd de laatste informatie gebruiken. Tijdens de voorlichting over drank en drugs bespreken we sinds kort daarom ook het gebruik van snus onder jongeren.

Op de hoogte blijven van nieuwe ontwikkelen op het gebied van drank & drugs onder jongeren? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!