WhatsApp, wie kent de app niet. Eerder deze week stond de wereld op zijn kop; WhatsApp had last van een wereldwijde storing waardoor veel mensen voor een langere tijd geen gebruik konden maken van de app. Het verzenden en ontvangen van berichten was voor veel mensen voor minimaal twee uur niet mogelijk, met alle gevolgen van dien. Zijn wij te afhankelijk geworden van WhatsApp voor onze communicatie?

Wereldwijde commotie rondom Whatsapp

In de huidige maatschappij is het gebruik van een mobiele telefoon niet meer weg te denken, wat ons voor een deel ook afhankelijk maakt. Vandaag werd namelijk goed duidelijk in hoeverre wij als mens zijnde afhankelijk zijn van communicatie apps. De wereldwijde storing zorgde voor veel commotie. Mensen doken massaal het internet op om op andere apps zoals Twitter en Facebook hun mening over de storing te delen met medegebruikers. 

Zijn we te afhankelijk van communicatie apps?

“Het laat zien hoe onzeker de technologie eigenlijk is die we elke dag gebruiken”, vertelt computerwetenschapper Jeroen Baert aan VRT NWS. “Het is een wonder dat we naar een website surfen en het na een halve seconde allemaal op ons scherm staat. Er is zoveel complexiteit die we pas opmerken als het – zoals vandaag – fout loopt. Het is een klein wonder dat het meestal wel werkt.” Nemen we het gebruik van de app dan voor lief?

Wereldwijd kent WhatsApp ongeveer 2 miljard gebruikers. Dit betekent dat één op de vier mensen berichten verstuurt via dezelfde dienst. Naast dat WhatsApp veel wordt gebruikt binnen families en vriendengroepen, wordt de app ook veel gebruikt onder bedrijven. Zijn we te afhankelijk geworden van WhatsApp? “Absoluut, maar we moeten niet noodzakelijk onszelf met de vinger wijzen”, zegt Baert.  Wereldwijde technische problemen bij een bedrijf wat wereldwijd zo groot is, kunnen ertoe leiden dat gebruikers op zoek gaan naar een tijdelijk alternatief, denk aan Telegram of Messenger. Zodra de storing is verholpen zul je zien dat veel mensen weer terugkeren naar het gebruik van WhatsApp. “De software is goed en daardoor zijn we er misschien wel te afhankelijk van.”

In onze voorlichting over social media gaan we dieper in op deze afhankelijkheid en staan we ook stil bij onderwerpen die hier nauw bij betrokken zijn. Benieuwd geworden? Klik dan hier!