Wat is een groomer?

Een groomer is een online kinderlokker. Een online kinderlokker doet zich voor als een leeftijdsgenoot en probeert zo in contact te komen met jonge meisjes of jongens. Vanaf daar beginnen de eerste stappen van grooming. Het is van belang om deze te weten, zodat je een groomer kan herkennen.

Hoe gaat een groomer te werk?

In fase 1 zal de groomer proberen om vrienden met je te worden. Daarnaast zal diegene interesse in je tonen om meer over jouw persoonlijke leven te weten. Op deze manier kan de groomer vertrouwen opbouwen en een luisterend oor bieden. Voor je gevoel heb je er een nieuwe online vriend of vriendin bij, omdat de online kinderlokker zich voordoet als iemand van jouw leeftijd. Maar deze nieuwe vriendschap zal niet bij een vriendschap blijven. De groomer zal je overladen met complimenten, zodat je een speciaal gevoel krijgt. Hiermee probeert hij of zij jou verliefd te maken en een romantische relatie op te bouwen. De online kinderlokker heeft je dan zo ver gekregen dat jij graag met diegene wilt praten. Een relatie opbouwen is dus fase 2 van grooming.

In de derde fase zal de online kinderlokker de risico’s in beeld brengen. Groomers willen namelijk weten of ze gesnapt kunnen worden. Dit doen zij door vragen te stellen als: ‘Is je moeder thuis?’, ‘Waar is je vader?’ of ‘Laat je onze gesprekken aan iemand zien?’. Deze vragen zijn vaak een signaal. Daarna zullen groomers je isoleren van je vrienden en familie. Hij of zij vraagt dan aan je of je met niemand over deze relatie kan praten. Het is ‘ons geheimpje’. Bovendien zal de groomer je tegen jouw familie opzetten en slecht over hen praten. In de vierde fase van grooming staat de isolatie dus centraal.

Voorlichting grooming

In de laatste fase beginnen de gesprekken steeds seksueler te worden. In het begin zal dit subtiel zijn, bijvoorbeeld complimenten over je lichaam en kleding. Dit kan leiden tot het vragen van intieme video’s of naaktbeelden. Uiteindelijk zal de online kinderlokker je ook om een echte ontmoeting kunnen vragen. Als je zegt dat je geen ontmoeting wilt of geen naaktbeelden meer wilt sturen, zal de groomer gaan dreigen.

Een gevolg kan zijn seksueel misbruik, chantage of het bedreigen van familie. Een groomer is dus tot van alles in staat. Hij of zij gaat zorgvuldig te werk en zal daarom in het begin veel vertrouwen bij je wekken. Dit maakt het extra gevaarlijk en daarom willen wij leerlingen hiervoor behoeden. Wij geven voorlichtingen over onderwerpen als seks, sociale media en de gevaren hiervan op veel verschillende scholen. Kijk voor meer informatie verder op onze website.

Ben jij of ken jij iemand die slachtoffer is van grooming? Klik dan op deze link.