Opmerkelijk hè? Dat vonden wij ook. Hoe vaak worden we er wel niet op gewezen dat we moeten oppassen met wat we op onze Social Media delen? Inderdaad, niet vaak genoeg helaas. Tijdens een Social Media voorlichting hameren wij er dan ook meerdere keren op: Niet zomaar dingen plaatsen zonder erover na te denken! Verder moet je beseffen dat je door cookies te accepteren ook behoorlijk wat informatie inlevert. Maar dat Facebook van veel vrouwen weet wanneer ze ongesteld zijn, had je waarschijnlijk niet aan zien komen.

Er zijn ontzettend veel vrouwen die de pil slikken en dan geldt er natuurlijk maar één ding: je mag geen enkele pil vergeten. Een perfect hulpmiddel tegenwoordig? Een app op je telefoon die je eraan helpt herinneren dat je je pil moet slikken. Inmiddels gebruiken miljoenen vrouwen dit wereldwijd omdat het handig is voor het overzicht en op die manier zie je wanneer er een stopweek aan zit te komen. Handig dat jij dit kunt zien natuurlijk, maar wat minder handig is, is dat ook Facebook over deze informatie beschikt.

Menstruatie-apps en Facebook

Uit onderzoek blijkt dat apps die gedownload zijn in de Google Play store automatisch data doorsturen naar Facebook. Bizar, maar waar: Deze informatie wordt zelfs doorgespeeld als je niet ingelogd bent op Facebook en ook wanneer je helemaal geen account hebt. Voor de App Store geldt dat de applicaties verzoeken indienen om de informatie te linken aan jouw Facebook- of Instagramprofiel.

Hetzelfde onderzoek laat zien welke apps jouw informatie doorspelen naar Facebook, namelijk de apps: Maya, My Period Tracker, Ovulation Calculator, MIA en Mi Calendario. Op deze manier weet Facebook niet alleen wanneer jouw menstruatie periode is, maar kan Facebook, als je dit hebt doorgegeven, ook zien wanneer jij bijvoorbeeld voor het laatst seks hebt gehad. 

Facebook en privacy

De reden voor deze inbreuk op je privacy? Door over deze informatie te beschikken kan Facebook aan adverteerders doorgeven waar en wanneer ze precies reclame moeten maken. Best heftig, vind je niet? Mocht je het niet fijn vinden dat Facebook al deze informatie over je heeft, dan is het misschien het handigst om een andere manier te vinden waardoor jij je pil niet vergeet. Toch wel gebruik willen maken van een app? Zorg er dan in ieder geval voor dat je Facebook-profiel niet gekoppeld is.