WhatsApp heeft aangekondigd dat je ‘kettingberichten’ nog maar naar één iemand per keer door kan sturen. Volgens de berichtendienst was die aanpassing nodig in de strijd tegen verspreiding van nepnieuws. Het is nog steeds mogelijk om zulke berichten naar meerdere personen door te sturen, maar dat gaat meer tijd kosten.

WhatsApp duidt sinds vorig jaar ‘veelvuldig doorgestuurde’ berichten aan met een icoontje van dubbele pijlen. Dit zijn berichten die met vijf of meer chatgesprekken zijn gedeeld, blijkt uit de FAQ van WhatsApp. Dat zijn de berichten die nu een extra beperking krijgen opgelegd: je kan ze nog met één persoon per keer delen. Als je het bericht in meerdere gesprekken wilt delen, zal je dat vanaf nu elke keer handmatig moeten doen. Dit moet ertoe leiden dat mensen minder snel kettingberichten doorsturen. 

Niet alle berichten zijn slecht

Volgens een blogbericht van WhatsApp zijn niet alle doorgestuurde berichten slecht, maar hebben ze wel een aanzienlijke toename gezien in de hoeveelheid doorgestuurd berichten. De afgelopen periode gaan er namelijk verschillende berichten rond met nepinformatie over het coronavirus. WhatsApp weet niet of het doorgestuurde bericht een grappige video, nepnieuws of echte informatie is helaas.

Samengevat: de beperking geldt alleen voor kettingberichten. Persoonlijke berichten kunnen gewoon naar meerdere personen tegelijk worden gestuurd.

Geloof niet alles

WhatsApp voert al langer een strijd met nepnieuws. Afgelopen maand gaf WhatsApp haar gebruikers de mogelijkheid om met een chatbot van de WHO te praten. Die chatbot geeft overzichtelijke informatie, zoals een samenvatting van onwaarheden rondom het Coronavirus.

Wat moet je doen als je een kettingbericht krijgt van WhatsApp? Denk eerst goed na voordat je het doorstuurt. Eerder gaven we ook al tips om nepnieuws te herkennen. Wordt er een betrouwbare bron gegeven voor de informatie? Of is het een vage referentie zoals ‘een verre vriend uit China’? Het is van grote waarde om ook zelf de juistheid te controleren bij bronnen zoals het RIVM. Een andere tip: Als er wordt aangedrongen om het zoveel mogelijk te delen, is het meestal ook alleen daarvoor bedoeld. Kettingberichten worden zo namelijk snel verspreid.