Met de opkomst van het coronavirus zien we wereldwijd een mega groei aan nepnieuws oftewel namaaknieuwsberichten, gemaakt door photoshoppers. Zo zien we ook veel bitcoinboeven die graag misbruik maken van een groeiende informatiebehoefte in de maatschappij, in combinatie met de aanwezigheid van een flinke onrust onder lezers.

Websites zoals RTL Nieuws krijgen honderden vragen over de correctheid van artikelen die online verschijnen. Een voorbeeld hiervan is hieronder te zien, waarbij dan de vraag wordt gesteld: Klopt dit wel? Maken jullie altijd zoveel spelfouten?

nepnieuws coronavirus
Nepnieuws coronavirus

De screenshot toont exact een namaakwebsite van RTL Nieuws, waarbij zelfs de lettertypes die ze gebruiken hetzelfde zijn. Toch maken ze nooit zulke lange titels, zoveel spelfouten en schrijven ze betere zinnen. Iemand die denkt grappig of interessant te zijn, maakt deze afbeelding en deelt dit in verschillende WhatsApp-groepen. Dit gaat vervolgens als een lopend vuurtje het internet over, met alle gevolgen van dien. 

WhatsApp geeft handig advies over nepnieuws corona

WhatsApp vraagt gebruikers om niet zomaar berichten over het COVID19-virus door te sturen naar anderen. “Denk goed na over de berichten die je ontvangt. Niet alles is correct wat naar jou verstuurd wordt over het coronavirus”, schrijft het bedrijf van Facebook op zijn website. “Bevestig de feiten bij andere betrouwbare bronnen. Als je niet zeker weet of iets waar is, stuur het dan niet door”, luidt de oproep van WhatsApp.

Handig om te weten is het volgende: letterlijk doorgestuurde berichten krijgen een label met een pijltje en de tekst ‘Doorgestuurd’. Hiermee wordt duidelijk dat de verzender het bericht niet zelf heeft getypt. Als het label is voorzien van twee pijltjes, is het bericht vaker dan vijf keer doorgestuurd. Dat kan duiden op een kettingbericht.