Sinds de sluiting van scholen en het verzoek aan iedereen om zo veel mogelijk thuis te blijven, neemt helaas onze schermtijd toe. Een forse stijging zien we vooral bij de kinderen die meer achter het scherm van hun televisie, telefoon, tablet of computer zitten. Als deze ‘schermtijd’ lang duurt, dan is dit simpelweg niet gezond.

Het Netwerk Mediawijsheid heeft de afgelopen dagen onderzoek gedaan onder ouders. Maar liefst 7 op de 10 ouders werken thuis terwijl ze tegelijk voor de kinderen moeten zorgen. Veel ouders zeggen dat ze in deze tijden wat minder streng zijn als het om schermtijd gaat, blijkt uit aanvullend onderzoek van het Landelijk Ouderpanel.

Waar Nederland nu in de ban is van de 1,5 meter-regel, om besmetting met het coronavirus te voorkomen, pleiten oogheelkundigen al jaren voor de 6 meter-regel. Dat is de minimale afstand tot een object, waarbij een normaal oog zonder inspanning haarscherp ziet en het best gedijt.

Bijziend

Anno 2020 is de 6 meter-regel een grote uitdaging. De tijd dat we over uitgestrekte weilanden keken, is voorbij. We zitten vaak binnen en spenderen dagelijks uren op een smartphone, iPad of computer. Nu helemaal, met de verplichte thuisquarantaine in de coronacrisis. Experts zeggen dan ook dat dit een periode is waarin ze veel mensen met bijziendheid zullen tegenkomen.

Veel en langdurig naar een beeldscherm kijken, is dus funest. Als ogen op een korte afstand een voorwerp moeten scherpstellen, gaan ze groeien. Dat kan leiden tot bijziendheid (myopie). Ruim de helft van de Nederlanders draagt inmiddels een bril of contactlenzen. De helft van de twintigers is bijziend, blijkt uit Europees onderzoek in 2016. Dat is een verdubbeling in veertig jaar tijd.

Juist bij kinderen is waakzaamheid geboden. Een oog is rond het twintigste levensjaar uitgegroeid. De groei van het oog gaat gelijk op met de groei van de lichaamslengte. Het oog reageert op alle triggers die kinderen in hun jeugd krijgen. Je kunt er dus wat aan doen tijdens het groeiproces. Op latere leeftijd is de ooglengte niet te corrigeren.

Combineer schermtijd met 20-20-2 regel

Deskundigen hameren op de zogenaamde ‘20-20-2 regel’. Na elke 20 minuten dichtbij kijken is het belangrijk om even 20 seconden door het raam in de verte te kijken. Voor kinderen is het aan te raden om elke dag minimaal 2 uur buiten te spelen.

Met de huidige coronavoorschriften is veel buiten zijn natuurlijk lastig. Het is dan raadzaam meerdere malen per dag even buiten te ‘luchten’, zodat binnen- en buitenwerk worden afgewisseld. Het probleem is niet zozeer het beeldscherm of boek, maar de manier waarop we het gebruiken. Houd het op minimaal een liniaallengte afstand van het oog. Voldoende afwisseling of pauzes tussendoor zijn daarbij heel belangrijk voor het oog.

Eerder schreven we al een artikel met tips over hoe je goed om kan gaan met het mediagebruik van kinderen tijdens deze coronacrisis.