Ouders zijn heel belangrijk om kinderen te helpen bij het voorkomen van risico’s en vooral plezier te kunnen beleven aan media. Blijf daarom onder andere praten over het delen van persoonlijke gegevens, het delen van foto’s en filmpjes en hoe je je respectvol online gedraagt.

Juist in deze tijd waarin allerlei informatie rondgaat is het goed om met je kind te praten over internet als medium. Daarnaast is er meer de tijd voor, zeker als je af en toe samen met je kind van media gebruik maakt. Er zijn veel punten die van groot belang zijn om uit te leggen. Laten we beginnen met onderstaande 3 onderwerpen.

In gesprek gaan over Social Media

– Online informatie is niet altijd betrouwbaar, er gaat veel nepnieuws rond in deze tijd. Kinderen moeten dus kritisch zijn en niet zomaar alles geloven. Goede informatie staat op de officiële nieuwswebsites, maar let ook dan op dat je daadwerkelijk op de website zit van het juiste kanaal.

– Video’s en foto’s delen is leuk, maar zulke informatie hoeft niet altijd voor iedereen zichtbaar te zijn. Laat ze nadenken over met wie ze dit delen en wat de gevolgen ervan kunnen zijn. Neem de tijd ervoor om eens samen met je kind bij alle Social Media apps de privacy-instellingen te controleren. Ga naar het ’tandwieltje’ en dan spreekt het voor zich. Bij elke Social Media app is dit mogelijk.

– Eenmaal online geplaatste informatie is moeilijk te verwijderen. Zeker in een tijd als dit, waar de schermtijd toegenomen is, zijn we actiever en verspreid content sneller dan normaal. Ook na het verwijderen van je post, kan het door een ander al opgeslagen of gedeeld zijn. Denk dus altijd 2 keer na voordat je überhaupt informatie deelt.

Praten over school

En wat natuurlijk belangrijk is: praat met je kind over wat hij voor school moet doen. Het is voor veel ouders een ontzettend lastige situatie geworden. Noodgedwongen een beetje de rol van leerkracht overnemen. Het is goed om toezicht te houden op de vorderingen en bijvoorbeeld extra uitleg te geven bij rekenen of geschiedenis. Probeer hier echt de tijd voor te nemen.