Volgens de Consumentenbond zijn alle vormen van sociale media slecht voor jonge gebruikers. Zij gebruiken bepaalde apps die niet veilig zijn voor hen. Dit bleek uit het onderzoek van de Consumentenbond. En de resultaten waren schokkend volgens de organisatie. De kindveiligheid van grote sociale media platforms valt enorm tegen.

Kindveiligheid en advertenties

De Consumentenbond heeft onderzoek gedaan de privacy van kinderen op de grootste sociale media. Zoals Instagram, Facebook, TikTok, YouTube, Snapchat en WhatsApp. Het onderzoek naar kindveiligheid ging specifiek over kinderen tussen de 13 en 16 jaar oud. Hun privacy wordt niet goed gewaarborgd bij advertenties, instellingen en gebruikersgegevens. Het is ongezond dat kinderen advertenties te zien krijgen die gebaseerd zijn op hun voorkeuren. Daarnaast doen veel content creators aan sluikreclame. Het beïnvloeden van de consument wordt namelijk het beïnvloeden van een kind om iets te kopen. De Consumentenbond vindt het niet eerlijk dat er op deze manier reclame wordt gemaakt. Bovendien zijn kinderen goedgelovig en zullen ook onbetrouwbare advertenties als betrouwbaar zien.

Privacy bevorderen

Wat kunnen we hieraan doen? Vaak kunnen de ouders niet meekijken, omdat bepaalde apps geen opties bieden voor hen daarvoor. Zelfs de apps die deze optie wel bieden zijn niet goed. Om toegang te krijgen tot informatie van hun eigen kind, worden er alsnog persoonsgegevens gevraagd van de ouders. Daarnaast is het verwijderen van je account ook geen optie, omdat persoonlijke data bewaard zal blijven.

Het is niet zo dat sociale media verboden moeten worden voor kinderen, ze mogen het nog steeds gebruiken. Toch eist de Consumentenbond om verbeterde regels betreft kindveiligheid. Profielen van kinderen mogen dus niet meer worden aangezien als aas voor commercie. Platforms die wel begrijpen hoe het moet zijn Signal en Telegram. Deze berichtenservices hebben een leeftijdslimiet van 17 jaar en ouder. Kindveiligheid kan dus worden bevorderd. Meer weten over sociale media en de gevaren ervan? Bekijk ons aanbod en misschien komen we bij jou op school voorlichting geven!