Het sociale mediaplatform Instagram krijgt de afgelopen tijd veel kritiek door een intern onderzoek van Facebook. Om jongeren op de app beter te beschermen van de gevaren online, doet Instagram nu aan Parental Control. Door de extra functies voor ouderlijk toezicht, is de kindveiligheid van de app bevorderd.

Parental Control

We weten allemaal ondertussen wel dat sociale media slecht zijn voor ons.ย  Vooral op tieners hebben ze slechte invloed. Bovendien is dit uit het interne onderzoek van Facebook gekomen. Insta past hierdoor haar functies aan, zodat ouders toezicht kunnen houden op het Instagramgebruik van hun kind. Zo kunnen zij zien hoelang hun kind op Instagram zit en ze kunnen een tijdslimiet toevoegen. Door deze tijdslimiet kunnen jongeren maar een bepaalde tijd gebruik maken van het platform. De ‘ouderlijk toezicht’ functie zal ongeveer in maart 2022 gelanceerd worden.

Mediagebruik en schermtijd

Naast Parental Control zal de app ook Educational Hub ontwikkelen. Hierin kunnen ouders en verzorgen meer informatie vinden over het mediagebruik van hun kind. Het is goed dat ouders meer weten over de interesses van hun kind op sociale media. Op deze manier kunnen ze beter inschatten wanneer zij zich wel of geen zorgen moeten maken over Instagram.

De app zal ook een derde belangrijke functie lanceren, namelijk Take a Break. Hiermee zal het platform mensen bewust maken van hun schermtijd en mediagebruik. Gebruikers worden uitgenodigd om een pauze te nemen, zonder beeldscherm. Instagram kun je dan weer openen, zodra de ingestelde tijd voorbij is. Meer weten over beeldschermgebruik en schermtijd? Lees โ€˜Mediagebruik tijdens de opvoeding van mijn kindโ€™.

Het is een enorme vooruitgang dat er nieuwe functies worden doorgevoerd die de kindveiligheid optimaliseren. Daarnaast zal dit ouders en verzorgers extra geruststellen. Met Parental Control en de extra informatie, zijn ze goed ingelicht en kunnen ze hun kind beter begrijpen op het gebied van Instagram. Om de kindveiligheid en het ouderlijk toezicht van sociale media te bevorderen, geven wij voorlichting hierover op verschillende scholen.