Wat is SLAY en wat zijn de voor- en nadelen?

Bijna dagelijks springen er weer nieuwe apps en trends uit de grond die (voornamelijk) onder jongeren snel populair kunnen worden. Eén van deze nieuwe apps is SLAY. Via deze app kunnen leerlingen van middelbare scholen elkaar anoniem complimentjes geven. Hoewel SLAY op dit moment nog niet beschikbaar is in Nederland, heeft de app in no-time al 250.000 gebruikers in andere landen. Naar alle waarschijnlijkheid zal het niet heel lang duren voordat deze app ook beschikbaar is in Nederland. Maar wat is het precies en wat zijn de voor-en nadelen?

Wat is SLAY?

Deze app is ontwikkelt in Berlijn en sinds oktober 2022 beschikbaar om te downloaden in onder andere Duitsland en Engeland. SLAY is een social media-app waarbij middelbare scholieren elkaar anoniem complimentjes kunnen geven en polls beantwoorden. Dit kan in groepen van vrienden, contacten en klasgenoten. Het doel daarvan is een positieve en liefdevolle sfeer, waarbij het draait om de goede punten van anderen te belichten. Het zou volgens de makers een tegenhanger zijn voor alle narigheid op sociale media, zoals cyberpesten.

De naam SLAY komt van de gelijknamige Engelse term die populair is onder jongeren en die door de makers van SLAY de volgende betekenis krijgt: ‘Wanneer iemand er zelfverzekerd uitziet, zich zelfverzekerd gedraagt of iets spectaculairs volbrengt.’ Hiermee willen zij positieve eigenschappen benadrukken en iedereen de kans geven zich speciaal te voelen.

Hoe werkt SLAY?

De werking van de app is vrij recht toe, recht aan. Leerlingen maken een account aan en kunnen vervolgens vrienden toevoegen. Daarbij kunnen leerlingen hun eigen school selecteren om mede-leerlingen te kunnen vinden, of zelf zoeken op gebruikersnamen. Gebruikers kunnen andere gebruikers vervolgens uitnodigen als vriend.

Binnen de app beantwoorden bevriende gebruikers vragen over elkaar door middel van polls waarbij ze keuze hebben uit een viertal antwoorden. Na het beantwoorden van de vraag komt het antwoord anoniem in de inbox van de uitgekozen persoon terecht. De uitgekozen persoon krijgt alleen de klas en het geslacht van de andere gebruiker te zien, maar niet van wie het compliment precies komt. Daarmee wordt het geven van complimenten gestimuleerd, omdat het iets minder direct is.

De voordelen van SLAY?

Een groot voordeel aan SLAY is dat de app enkel te gebruiken is onder middelbare scholieren. Voor volwassenen is het niet toegestaan om aan te sluiten bij een school. Dit maakt de kans op ongepast gedrag op het platform kleiner. Daarnaast is het alleen mogelijk om complimenten te sturen tussen bevriende gebruikers. Verder brengt SLAY enkel polls uit met positieve en aanmoedigende berichten. Gebruikers kunnen elkaar geen privéberichten sturen. Daardoor is de kans op pesten via de app zeer klein. Daarnaast benadrukken de makers vaak dat de het bedoeling is om alleen mensen die je in het echt kunt toe te voegen. SLAY beoogd dan een platform te zijn voor een positieve sfeer en vriendelijke omgang tussen bevriende gebruikers.

Ook privégegevens lijken een belangrijk aandachtspunt voor bescherming van gebruikers. Zo bewaart SLAY de locatie van haar gebruikers niet om anonimiteit te bewaren. Bij het downloaden van de app wordt gevraagd om een woonplaats, om zo de dichtstbijzijnde scholen op te zoeken waarbij leerlingen zich kunnen aansluiten. Daarna vraagt de app herhaaldelijk om de toegang tot locatie voor de app uit te schakelen. De makers benadrukken dat gebruikersgegevens niet worden doorverkocht en er geen sprake is van ’tracking’. Daarmee lijkt de app niet alleen inhoudelijk, maar ook op het gebied van privacy anders dan andere social media platformen.

Wat zijn de gevaren van SLAY?

Hoewel SLAY draait om positieve sfeer, zou er toch sprake kunnen zijn van sociale buitensluiting. Minder populaire leerlingen kunnen bijvoorbeeld weinig of zelfs geen complimenten krijgen, waardoor ze zich buitengesloten kunnen voelen. Als een leerling minder vaak of niet in de polls gekozen wordt kan dit een negatief effect hebben op het zelfvertrouwen van een leerling. Hiermee bestaat het gevaar dat het verschil tussen populaire en minder populaire leerlingen juist extra benadrukt wordt.

Een ander nadeel aan de app is dat de controle op toegang en identiteit. Wanneer je een account aanmaakt, wordt er niet gecontroleerd of je daadwerkelijk bent wie je zegt dat je bent. Het zou daarmee in principe mogelijk zijn dat er nepaccounts kunnen worden aangemaakt. Hoewel de ontwikkelaars aangeven dat de schoolgroepen niet bedoeld zijn voor volwassenen, bestaat er een mogelijkheid dat volwassenen een bepaalde school selecteren en vervolgens gebruikers uitnodigen. Daarnaast controleert SLAY niet of leerlingen daadwerkelijk naar de geselecteerde school gaan. Daarmee bestaat er een kans op contact met vreemden, al is dat enkel een uitnodiging die eerst zou moeten worden geaccepteerd.

Is SLAY oke?

Al met al lijkt SLAY een relatief goede app, in het bijzonder onder leerlingen. De positieve focus op complimenten en het kunnen communiceren met vrienden, lijkt een goede kracht van social media te benutten. Ook de omgang met persoonsgegevens lijkt relatief beschermd in vergelijking met andere sociale media platformen. SLAY zou echter op het gebied van verificatie van gebruikers kunnen worden verbeterd. Om sociale uitsluiting te voorkomen zou er daarnaast kunnen worden benadrukt dat het nog leuker is om iedereen eens een compliment te geven. Als geheel bekeken lijkt SLAY op dit moment een leuke, positieve app voor jongeren.

Hoewel SLAY nog niet is te downloaden in Nederland, is het al wel mogelijk de app te bekijken voor zowel iOS als Android. We zijn benieuwd naar de manier waarop Nederlandse gebruikers om zullen gaan met deze app. B

Op de hoogte blijven van ontwikkelingen op het gebied van social media en andere thema’s? Volg onze nieuwsbrief!