De Netflix serie Squid Game is op het moment razend populair. Ondanks dat de Zuid-Koreaanse serie voor 16 jaar en ouder is, weten veel jonge kinderen wat de serie inhoudt. In de serie worden kinderspellen op een gewelddadige manier gespeeld. Bij het spelen van Annemaria koekoek wordt degene die af is, doodgeschoten. Ook al hebben de kinderen Squid Game niet gezien op Netflix, ze zien alsnog veel fragmenten en trends voorbijkomen op TikTok. Ze horen het niet te bekijken, maar TikTok staat vol met Squid Game. Daarnaast kunnen ze het alsnog bekijken op Netflix via een ander account als ze dat willen. De kinderen spelen het spel na en het is tegenwoordig het gespreksonderwerp in de klas. Hoe ga hier je als ouder of docent mee om?

Impact van Squid Game

In Squid Game spelen mensen met hoge schulden kinderspellen en riskeren hun leven. Docenten vragen zich af of ouders bewust zijn van de impact hiervan. In België gingen leerlingen elkaar te lijf tijdens Annemaria Koekoek. In Frankrijk werd ook geweld gebruikt bij het spel en in Engeland zijn ouders gevraagd om hun kinderen niet naar de serie te laten kijken.

Ouders hebben vaak niet door wat hun kinderen bekijken in de online wereld. Tegenwoordig wordt veel op internet gezet wat iedereen zomaar kan zien. Veel ouders zijn geschrokken van de serie waarin een kinderspelletje eindigt in een moordpartij. Zij gaven meteen aan dat hun kind niet mocht kijken, ook al heeft elke klasgenoot het al gezien. De Zuid-Koreaanse serie kan gewelddadig gedrag uitlokken op jonge leeftijd. Het is dus geen goed voorbeeld voor kinderen die nog de juiste basis nodig hebben. Op deze leeftijd nemen ze namelijk al snel dingen aan, omdat ze makkelijk te beïnvloeden zijn.

Omgang

Kinderen willen altijd meegaan met de hype. Je moet sterk in je schoenen staan om er niet aan mee te doen. Het is dus lastig voor hen als ze het niet mogen kijken van hun ouders. Maar hoe ga je als ouder of docent hiermee om? En hoe leg je uit dat Squid Game niet goed is om een voorbeeld aan te nemen? Verbieden is geen goede oplossing, omdat ze er toch wel in aanraking mee komen. Daarom is het belangrijk om met hen in gesprek te gaan en te vertellen waarom je het niet prettig vindt. Het antwoord is dus dat het gewelddadig is en dat dat niet goed is voor hen. Door zo’n waarschuwing zullen ze er op een andere manier naar kijken, als ze het toch stiekem doen. Onbewust zullen zij er toch over nadenken.

Het is belangrijk om de communicatie open te houden en aan te geven dat jouw kind altijd bij je terecht kan, als het spannend is voor hem of haar. Zo voorkom je dat angsten worden opgekropt. Als docent kun je ook eerlijk zeggen wat je ervan vindt, maar uiteindelijk is het toch de keuze van de ouders. Daarnaast kun je in de les de serie dieper analyseren. Hoe zou jij reageren in zo’n situatie? En wat zijn de positieve aspecten van Squid Game? Probeer de leerlingen uit te dagen en maak hen bewust van de consequenties.