Schermtijd van minderjarige gebruikers op TikTok aan banden

TikTok introduceert een nieuwe functie in de app om verslavingsverschijnselen onder jonge gebruikers tegen te gaan. Met de nieuwe functie gaat de app voor minderjarige gebruikers na 60 minuten op slot. Om de app weer te ontgrendelen moet een wachtwoord worden ingevoerd. Het is de bedoeling dat dit meer bewustzijn over schermtijd onder jongeren creëert.

Vanaf nu een timer op TikTok schermtijd

TikTok voert de wijzigingen in de komende weken door. Voor gebruikers onder de achttien gaat de app automatisch op slot als ze deze langer dan een uur achter elkaar gebruiken. Dit doet TikTok om haar gebruikers bewuster te maken in het gebruik van het platform en de tijd die ze hierop per dag doorbrengen. Het bedrijf heeft de limiet van een uur gebaseerd op richtlijnen vanuit het Amerikaanse Digital Wellness Lab. Zij adviseren na wetenschappelijk onderzoek dat de gewenste limiet voor schermtijd op zestig minuten ligt.

TikTok heeft onderzoek laten doen naar de invloed van het bewustzijn hoe we onze tijd doorbrengen. Het onderzoek toont aan dat hoe bewuster we zijn van onze tijdsbesteding, hoe gerichter we hier keuzes over kunnen maken. TikTok kwam al eerder met een zelfde soort concept om ononderbroken schermtijd te limiteren en zag daar goede resultaten van terug. In het afgelopen jaar nam het gebruik van deze tool met 234% toe.

Ook ouders hebben invloed op schermtijd-timer

Niet alleen tieners zelf, maar ook ouders krijgen zeggenschap in het instellen van de timer. Bij het introduceren van de nieuwe functie voegt TikTok gelijktijdig drie nieuwe functies toe aan Family Pairing. Dit is een tool waarbij ouders het TikTok account van hun kind kunnen koppelen aan hun eigen account. Ouders kunnen vervolgens verschillende dingen instellen en zien wat hun kind binnen de app doet.

  1. Dagelijkse schermtijdlimiet

Ouders of verzorgers kunnen via Family Pairing dagelijkse schermtijdlimieten instellen. Hierbij kunnen ze limieten aanpassen aan de dagen van de week. Zo kan rekening gehouden worden met verschillen in dagroosters en wisselende schema’s.

  • Schermtijddashboard

In het schermtijddashboard wordt een overzicht gegeven van hoe vaak TikTok door gebruikers is geopend. Ook wordt getoond hoeveel tijd er per sessie op de app wordt doorgebracht en maakt het dashboard een onderscheid tussen gebruik overdag en ‘s nachts.

  • Stille meldingen

Momenteel staan pushmeldingen na een bepaalde tijd automatisch uit voor verschillende leeftijdscategorieën. Zo krijgen tieners tussen de 13 en 15 na 21.00, en tieners tot 17 na 22.00 geen pushmeldingen meer. In het schermtijddashboard kunnen ouders deze tijdslimieten handmatig via een schema instellen.

Binnenkort voor alle gebruikers een timer

Op dit moment is de timer specifiek gefocust op tieners. Op den duur wil TikTok deze functies echter doorvoeren voor iedere gebruiker. Daarbij heeft TikTok ook plannen voor het invoeren van een slaapherinnering die gebruikers op een vastgesteld tijdstip een reminder geeft dat het tijd is om uit te loggen.

Hoewel TikTok wat ons betreft niet zo veilig is, doen ze nu wel een poging om het bewustzijn van schermtijd te vergroten. We houden deze ontwikkeling dan ook zeker nauwlettend in de gaten!