Nieuwe tool in strijd tegen sexting

Het verspreiden van naaktbeelden en seksueel getinte foto’s en video’s is iets wat een enorme impact kan hebben op het leven van jongeren. Dit kan op zowel mentaal als sociaal vlak zeer traumatische gevolgen hebben en de nasleep hiervan kan lang worden meegedragen. Voor het beperken van de verspreiding van dit soort beeldmateriaal is nu een nieuwe tool beschikbaar. Met Take It Down kunnen tieners foto’s en video’s van zichzelf die (deels) naakt of seksueel getint zijn offline halen.

Wat is Take It Down?

Take It Down is een nieuwe tool die erbij helpt de verspreiding van seksueel getinte foto’s en video’s van minderjarigen te beperken. Take It Down is ontwikkelt door het NCMEC (National Center for Missing & Exploited Children) en deels gefinancieerd door Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram. Eerder al werden pikante foto’s geblokkeerd binnen Instagram, maar nu zijn ze een stap verder.

De tool koppelt een digitale vingerafdruk, een zogenaamde Hash, aan (deels) naakte en seksueel getinte beelden van minderjarigen. Door middel van deze Hash kan de verspreiding van dit soort beelden online beperkt worden. De foto wordt dan aangemerkt en online niet meer getoond op deelnemende platformen. De tool herkend de foto nu voor alle deelnemende platformen en verwijderd deze foto of sterk gelijkende foto.

Hoe werkt Take it Down?

  • Op de website van Take It Down ga je naar het kopje Get Started. Je selecteert de desbetreffende foto of video vanuit je telefoon. De tool zal voor elke foto of video een digitale vingerafdruk, oftewel een Hash creëren.
  • Je foto of video wordt niet geüpload maar blijft enkel op jouw apparaat staan. Take it Down voegt de Hash toe aan een lijst die enkel wordt gedeeld met deelnemende platforms van het initiatief. Deze lijst wordt bijgehouden door het NCMEC.
  • Zodra een deelnemend platform de waarde van de Hash op zijn servers herkend kan het platform stappen nemen de verspreiding van deze foto of video te limiteren.

Take It Down werkt volledig anoniem en bewaart geen gegevens van gebruikers die een foto of video aan de database toevoegen. De foto of video wordt gekenmerkt en daardoor herkent binnen social media platformen.

Op welke platforms werkt Take It Down?

Helaas werkt Take It Down nog niet op elk platform. Momenteel werkt de tool op Instagram en Facebook, Yubo, Pornhub en OnlyFans. Als naaktbeelden verspreid worden op andere platforms buiten deze kunnen ze (nog) niet herkend worden door de tool totdat deze platforms zich ook bij het initiatief aansluiten.

Voor wie is Take It Down?

Take It Down is bedoeld voor tieners om de verspreiding van hun naaktbeelden online te stoppen. De tool is niet bedoeld of te gebruiken door volwassenen om hun ongewenst verspreidde beelden offline te halen. Wel is het mogelijk voor mensen die ondertussen ouder dan achttien zijn, beelden te laten verwijderen die worden verspreidt van toen zij nog minderjarig waren.

Voordelen van Take it Down

Take It Down maakt het mogelijk om naaktfoto’s van social media af te halen als ze zijn verspreidt. Daarnaast kun je Take It Down preventief inzetten. Namelijk door foto’s vooraf aan te merken, zodat het risico dat ze online worden verspreidt kleiner wordt.

Nadelen van Take it Down

Take It Down lijkt een fijne directe oplossing. Toch zijn er enkele nadelen. Zo moeten platformen zich aanmelden om mee te doen. Als een foto op een ander platform terecht komt, heb je daar dus nog steeds weinig controle over.

Een ander nadeel is dat gebruikers er niet van op de hoogte kunnen worden gesteld als een Hash wordt opgemerkt door een platform. Dit kan voor doorlopende onzekerheid zorgen bij gebruikers omdat zij geen bevestiging hebben dat hun beelden echt niet meer circuleren. Ook kan Take It Down beelden die al circuleren niet of moeilijk uit de lucht halen. Als foto’s of video’s al eerder circuleerden kan contact opgenomen worden met helpwanted.nl voor verdere hulp.

Daarnaast herkend de tool alleen onbewerkte beelden. Als de foto of video dus bewerkt is of een ander formaat heeft, wordt deze door Take It Down niet herkend. De Hash wordt dan dus niet getriggerd.

Tot slot wordt er met deze tool belangrijke bewijslast verwijderd. Je kunt namelijk geen screenshot meer maken van de verspreidde foto op een social media platform. Dit kan het opsporen van daders bemoeilijken.

Wat te doen bij een verspreidde naaktfoto?

Wanneer er een naaktfoto van jou online rondgaat, dan is het advies van de politie om er altijd een screenshot van te maken. Op dit screenshot is het handig om de desbetreffende URL, tijd en accountnaam van de verspreider zichtbaar te maken. In overleg met de politie kun je de foto laten verwijderen en kun je aangifte doen.

Het verspreiden van seksueel getinte beelden van minderjarigen is altijd strafbaar. Het is dan ook nooit jouw schuld als je hiermee te maken krijgt. Doe altijd aangifte bij de politie als jouw naaktfoto’s online worden verspreidt!