Online gokken is nog altijd een probleem onder jongeren

Sinds 1 oktober 2021 is het voor volwassenen in Nederland toegestaan online te gokken bij bedrijven met een vergunning. Voor jongeren onder de 18 verbied de wet het om zich aan te melden bij online casino’s en andere gokwebsites. Toch is gokverslaving onder jongeren nog steeds een probleem. Jongeren denken makkelijk geld te kunnen verdienen met gokken, maar houden zelden rekening met de risico’s die dit met zich meebrengt. De kansspelautoriteit scherpt daarom het toezicht op reclameregels en illegaal online aanbod aan, met speciale aandacht voor jongeren.

Online gokken vormt probleem voor jongeren

Hoewel gokken in Nederland pas vanaf 18 jaar legaal is, weten veel jongeren onder deze leeftijd deze wet te omzeilen. Zo bleek uit eerdere cijfers dat 22% van spelers tussen de 18-23 jaar is. Leeftijdsgroepen daaronder worden vaak niet officieel geregistreerd, omdat het voor minderjarigen illegaal is om online te gokken. Zo maken ze bijvoorbeeld een account onder de identiteit van iemand boven de 18 of voeren ze een ander geboortejaar in, waardoor zij toch toegang krijgen tot goksites. Een onderzoek uit 2021 onder jongeren laat echter wel zien dat 46% van de ondervraagden tussen 16-24 jaar wel eens online gokten. Van de 16-17 jarigen was dat 36%.

Gevolgen van online gokken

Jongeren zien online gokken vaak als een manier om snel wat extra geld te verdienen. Ze houden hierbij nauwelijks rekening met de gevaren die dit met zich meedraagt. Gemiddeld verliezen gokkers per maand 153 euro, zo blijkt uit het meest recente rapport van de Kansspelautoriteit. Met het al lage budget dat jongeren hebben is de kans dat jongeren door gokken in financiële problemen komen aanzienlijk. Ook komt het voor dat jongeren hun winsten van online gokken niet uitbetaald krijgen omdat ook de houder van een bankrekening waar het bedrag op gestort kan worden meerderjarig moet zijn.

Naast financiële problemen kan online gokken ook leiden tot verdere mentale en emotionele problemen. Jongeren ondervinden stress en dit kan leiden tot bijvoorbeeld concentratieproblemen, slechte prestaties op school en problemen thuis. Daarnaast lopen jongeren een aanzienlijke kans tot het ontwikkelen van een gokverslaving.

Jongeren en gokverslaving

Jongeren zijn gevoeliger voor het ontwikkelen van een verslaving en komen hier vaak moeilijk vanaf. Door het af en toe winnen van een prijs wordt de verleiding om toch weer opnieuw te spelen en meer geld in te zetten steeds groter. Doordat de hersenen op jongere leeftijd nog minder ver ontwikkelt zijn is het brein van jongeren ‘makkelijker’ te beïnvloeden. Jonge hersenen zijn gericht op beloning en korte termijn denken. Dit maakt de verleiding tot online gokken en de kans om hier verslaafd aan te raken aanzienlijk groter dan bij volwassenen.

Regels voor online gokken: adverteren en aanbieden

Sinds 1 januari 2023 is het niet meer toegestaan om ongericht te adverteren met online gokken. Dit betekend dat er geen advertenties meer getoond mogen worden op tv, op straat, of op de radio. Gericht adverteren via social media en e-mail blijft tot op zekere hoogte wel toegestaan, maar volgens bestaande regelgeving mag ook deze vorm van adverteren voor online gokken niet gericht zijn aan jongeren onder 24 jaar. Ook het aanbieden van gokmogelijkheden voor jongeren onder de 18 jaar is verboden. Toch zijn er diverse ‘hippe’ gokreclames en platformen waarop jongeren kunnen gokken te vinden.

Jongeren en gokverslaafden worden daarbij als kwetsbare doelgroep gezien, waarop reclame niet mag worden gericht. Dit werd bepaald om deze groepen te beschermen tegen risico’s als een gokverslaving. De Kansspelautoriteit verscherpt in 2023 het toezicht op reclames en het illegaal aanbieden van gokmogelijkheden voor jongeren, om deze regels beter te handhaven.

Het belang van voorlichting over gokken

Om het probleem van online gokken door jongeren aan te pakken is het belangrijk om bewustwording te vergroten. Jongeren moeten voldoende kennis en weerbaarheid leren, om beter om te kunnen gaan met de mogelijke verleiding tot gokken. Gokken begint namelijk vaak met het spelen van een ‘onschuldig’ spelletje. Jongeren die hier (nog) niet verantwoord mee kunnen omgaan, lopen een groter risico om ook gokspelletjes aantrekkelijk te vinden. In onze voorlichting Verantwoord gamen bespreken we gokken daarom uitgebreid als onderdeel en risico van gamen.

Voor ouders of familie van jongeren die zich zorgen maken over het gokgedrag van hun kinderen is het 24 uur per dag mogelijk contact op te nemen met loket kansspel voor meer informatie en hulp.