Als netwerkpartner van Mediawijzer.net, werken we samen aan een Nederland waarin iedereen in staat is om de voordelen van media te benutten én de risico’s ervan te vermijden. Ook – en juíst – in tijden van corona is dit zo belangrijk. We werken massaal online vanuit huis, leren videobellen en bestellen bij online winkels. Maar er circuleren ook gênante videobeelden, phishingmails en nepberichten. En wat betekent de digitaliseringsgolf voor hen die (nog) niet in staat zijn erop mee te liften?

Voor Mediawijzer.net genoeg reden om initiatieven die mediawijsheid vergroten juist nu een extra stimulans te geven. Maar liefst 48 netwerkpartners hebben een plan ingediend voor een stimuleringsbijdrage uit de Challenge Nederland Mediawijs 2020 – in tijden van corona. En ontzettend mooi nieuws: onze aanvraag is gehonoreerd. De challenge luidde als volgt: Kom als netwerkpartner(s) met een initiatief waarmee je mensen in deze coronacrisis (en daarna), extra ondersteunt op het gebied van mediawijsheid.

Voorlichtingopscholen.nl diende een aanvraag in voor een digitale uitbreiding van een docententraining om juist in deze tijd het onderwijs op afstand zonder gevaren en risico’s te kunnen geven. Uitgangspunt is de verbinding tussen ouders, kind en docent ten aanzien van het mediagebruik van kinderen. De jury ziet in het project veel potentie, en een uitgebreid netwerk waarmee docenten via de online uitbreiding extra in hun kracht worden gezet.

Er is in totaal € 50.000,- toegekend aan de initiatieven. Tijdens de Week van de Mediawijsheid (6 t/m 13 november 2020) worden de resultaten van de stimuleringsbijdrage gepresenteerd. Ook volgen er interviews met ons en de andere initiatiefnemers van de toegekende projecten.