Instagram heeft een negatieve invloed op het zelfbeeld van jongeren en vooral van tienermeisjes. Bijna een derde van de jonge vrouwelijke gebruikers kampt met een negatief zelfbeeld en een deel hiervan legt de schuld bij Instagram. Een op de drie tienermeisjes die al last zouden hebben van een negatief zelfbeeld, geven aan dat de problemen verergeren door het gebruik van Instagram. Maar waarom zijn jongeren hier zo gevoelig voor?

Afhankelijk zijn van social media

In de huidige maatschappij is het gebruik van social media niet meer weg te denken. Het wordt voor steeds meer verschillende doeleinden gebruikt. Om die reden worden we als mens steeds afhankelijker van onze mobiele telefoon. Deze afhankelijkheid gaat veel verder dan het niet kunnen bellen. Het betreft ook een mentale kwestie, het gevoel van erbij willen horen en continu bereikbaar willen zijn voor anderen.

Het gebruik van Instagram is razend populair onder jongeren, populairder dan Facebook. Meer dan 40 procent van de gebruikers van Instagram is 22 jaar of jonger. Bij het gebruik van apps zoals Instagram is vaak sprake van een opwaartse vergelijking; al scrollend kom je een hoop mensen tegen die naar eigen zeggen altijd beter hebben dan jijzelf. Een slankere buik, een groter huis, duurdere kleding of meer geld. Een intern onderzoek van Instagram zelf, toont aan dat jongeren hier enorm vatbaar voor zijn.

De vatbaarheid van jongeren

De gemiddelde leeftijd waarop de meeste jongeren hun eerste mobiele telefoon krijgen is rond de tien jaar. Een leeftijd waarin onze hersenen nog vol in ontwikkeling zijn en enorm gevoelig zijn voor beloning en sociale acceptatie. Een periode waarin er veel waarde wordt gehecht aan wat anderen mensen vinden. Tevens is de impulscontrole bij jongeren nog volop in ontwikkeling waardoor ze extra gevoelig zijn voor de beelden die zij voorbij zien komen op Instagram. Emoties nemen hierdoor vaak de overhand met als gevolg dat jongeren zich gaan vergelijken.

Wanneer jongeren veel op social media zitten, krijgen hun hersenen enorm veel informatie te verwerken en dat is best pittig. In de puberteit maken jongeren flink van lichamelijke veranderingen door waar een app, zoals Instagram, geen bevorderende rol in speelt. Door het gebruik van social media is het voor jongeren makkelijker dan ooit om zich te vergelijken met anderen en dit gebeurt helaas vaak ten nadele van zichzelf.

 Wil je hier meer over weten? Dan helpen wij daar graag bij! Binnen onze voorlichting over social media spreken we hier uitgebreid over.